Troje preminulo od upale pluća i gripa

Istovremeno, jedna pacijentkinja je zaražena gripom i sa teškom upalom pluća prebačena na infektivnu kliniku u Nišu. Njeno stanje je stabilno.

“Svih troje preminulih pacijenata imalo je i dodatno oboljenje koje je doprinelo smrtnom ishodu. Niko od njih nije bio vakcinisan protiv gripa”, naveo je direktor zaječarske bolnice dr Jovan Stevanović.

Od posledica gripa, odnosno teške upale pluća, preminula je jedna ženai dvojica muškaraca.

“Urađena je obdukcija tela pacijenta rođenog 1971. godine i utvrđeno je da je smrt nastupila zbog teške upale pluća. Obdukcija je pokazala i da je imao veliko oštećenje jetre. Trenutno u centru nema pacijenata obolelih od gripa, a da su u kritičnom stanju”, kaže dr Stanislav Tadić, direktor ZC Zaječar.

Po njegovim rečima, iako u gradu nije proglašena epidemija gripa, iz predostrožnosti su zabranjene posete na odeljenjima ginekologije, pedijatrije i intenzivne nege.
Epidemija gripa u Pomoravskom okrugu

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Vesna Stefanović izjavila je da je proglašena epidemija gripa na teritoriji Pomoravskog okruga ali da nema mesta panici.

"U dogovoru sa nadležnim koordinatrom za grip iz Instituta za javno zdravlje "Batut" doneli smo dluku o proglašenju epidemije gripa na teritoriji Pomoravskog okruga koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac", rekla je Stefanović Tanjugu.

"Došlo je do porasta broja obolelih, na nivou svih ovih opština, nije nešto drastično ali je povećan broj i smatrali smo da je ispravno da se proglasi epidamija ali, i sa obzirom na neke slučajeve koji su bili malo ozbiljniji sa naše teritorije koji su bili zbrinuti u Klinickom centru u Kragujevcu", objasnila je Stefanović.

"Mi zvanično imamo izlovan virus AH1 još 29. januara, taj virus postoji u cirkulaciji, to je ono što je zvanično, zvanično imamo i povećan broj oboljenja sličnih gripu", rekla je Stefanović i istakla da "zvanično druge informacija o drugom tipu gripa nemamo".

Stefanović je istakla da je u Pomoravskom okrugu, u odnosu na isti period prošle godine, duplo više obolelih "i to nas je opredelilo da proglasimo epidemiju".

U toku dana uputićem predlog za zabranu poseta bolesnicima u opštim bolnicama, i preporučićemo mere prevencije, pojačati ličnu higijenu, smanjiti kontakte, izbegavati zagušljive prostorije, prostorije gde ima mnogo ljudi, pojačati ishranu bogatu vitaminima, istakla je Stefanović.

Ona je dodala "da nema posebnih mera za škole i vrtiće", navodeći "obolelih nema u tolikom obimu da bi toliko drastično išli i zabranjivali nastavu".

Ona je podsetila da je od ranije, na dečijim odeljenjima opštih bolnica u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, zbog sezonskog gripa zabranjena poseta bolesnicima.

Reč je o preventivnoj meri da se spreči širenje virusa, koji se prenosi kontaktom i kapljičnim putem, dodala je Stefanović.

Oboleli od gripa su u svim uzrastima, ali najviše je dece, istakla je Stefanović.

"Mi smo i očekivali ovaj talas gripa pre svega sa polaskom dece u školu", rekla je ona.

Na pitanje da li je sada kasno za vakcinaciju protiv gripa, Stafanović je istakla da je "virus u cirkulaciji i pitanje je koliko bi sada vakcina pomogla".

Naldanu / izvor: B92

Pogledajte još