Srbija spremna za Južnu Afriku

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je kvalifikacioni ciklus za SP kao prvoplasirana u grupi 7, sa jednim bodom više od Francuza koji idu u baraž i čak osam bodova više od trećeplasirane Austrije. Poraze smo doživeli samo od Francuske (2:1) u Parizu i u poslednjem meču protiv Litvanije (2:1), takođe u gostima. Nerešeno je bilo samo sa Francuzima u Beogradu.

Većina utakmica bila je izuzetno teška, najviše zbog protivnika, a meč u Litvaniji svi fudbaleri našeg tima označili su kao posebno neugodan zbog katastrofalnih vremenskih uslova i stanja u kome se nalazio teren.

Sa druge strane, u prvi plan je stavljena činjenica da ta utakmica nije imala nikakav rezultatski značaj. Rezime meča, nakon povratka iz Litvanije, na sličan način započeo je i Nikola Žigić:
- Najbitnije je da smo se plasirali na Mundijal. U Litvaniji smo zaista želeli da pobedimo, ali teren je bio jako težak. Kvalifikacije su trajale dugo, a važno je i to što se do kraja niko nije povredio i što smo se iz Litvanije vratili zdravi, tako da svako u svom klubu može da nastavi u istom ritmu.

Šta je u Litvaniji bio najveći problem?
- Teren je bio katastrofalan, pun vode i nismo uspeli da kontrolišemo loptu onako kako smo želeli. Ali i iz ovoga smo takođe nešto naučili, pre svega, da moramo da naučimo da igramo na svim podlogama i u svim uslovima. Pomalo je i sreća izostala jer smo ipak imali nekoliko prilika, ali gol nas nije hteo, zaključio je Žigić.

Činjenicu da je teren uticao na lošu igru naših fudbalera potvrdio je i Aleksandar Luković:
- Borili smo se koliko smo mogli u takvim uslovima. Golovi koje smo primili iz penala su jako diskutabilni, pa nam je i iz tog razloga žao što kvalifikacije nismo završili povoljnijim rezultatom. Ipak, zna se šta je najbitnije, prolazak na SP koje smo mi obezbedili.

Kako komentarišeš faul koji si napravio, za drugi jedanaesterac?
- To nije bio faul ni na centru, a kamoli u šesnaestercu. Ja sam skočio i to je bilo sve, sudija je to video kao penal i povratka nema. Dva gola su dali iz penala, a po meni ni tog prvog nije bilo.

Da li se o potencijalnim protivnicima u Africi već razmišlja?
- Ne još. Malo strasti da se stišaju, pa ćemo tada o njima. Ja iskreno još i ne znam ko se sve plasirao, ima vremena da pričamo o tome - raspoloženo je odgovorio Luković.

Zoran Tošić smatra da je dobro što je plasman na SP rešen ranije, pošto su uslovi u Litvaniji bili veoma loši za igru:
- Lopta uopšte nije mogla da se vodi po terenu, a verujem i da je u TV prenosu to svima bilo jasno. O penalima ne treba da pričamo, pošto smo prošli, već treba da se opustimo i uživamo u periodu koji nam predstoji.

Uprkos teškim uslovima imao si nekoliko šansi?
- To je verovatno zato što sam lagan, pa sam se malo bolje kretao po terenu od drugih. Ali, uslovi su zaista bili strašni. Naša želja je bila da pobedimo, iako to nije imalo rezultatskog značaja.

Da li si razmišljao o potencijalnim protivnicima na Mundijalu?
- Rano je za to. Protivnici će sigurno biti dobri i jaki, pošto su skoro sve ekipe koje su se do sada plasirale sve mečeve rešavale u svoju korist. Koga god da dobijemo, siguran sam da će svaka utakmica biti jako teška.

Ivica Dragutinović je istakao da po uslovima koji su vladali u Litvaniji ne bi smele da se igraju važne utakmice, kao što su kvalifikacije za SP:
- Zaista je prava sreća što smo posao završili u Beogradu, jer da je odlučivala poslednja utakmica bilo bi nam jako teško. Uz teren i loše vreme, mislim da ni sudija koji je bio u Litvaniji nema kvalitet za tako važnu utakmicu. Taman kada smo malo uspostavili igru i izjednačili, imali smo šansu da nadigramo Litvance, ali sudija nas je sasekao bez ikakvog povoda. Kod drugog penala je postojao samo duel koji je Luković dobio, a ništa drugačije nije bilo ni kog prvog. Zaista sramota.

Kakve nade sada možemo gajiti pred SP?
- Imamo dosta vremena da se dobro odmorimo i da u Afriku krenemo hladne glave. Mislim da ova generacija ima kvalitet za jedan dobar nastup. Dugo sam u timu i osećam dobru atmosferu i profesionalizam koji sve krasi. Stvarno bih svima čestitao na tome.

Tokom kvalifikacija najbolji strelac našeg tima bio je Milan Jovanović sa 5 golova, od ukupno 28, koliko smo postigli. Nikola Žigić i Bane Ivanović bili su strelci po tri puta, a Milijaš je mrežu protivnika tresao dvaput.

Najviše minuta na terenu imao je Ivanović (777), a zatim Krsić (763) i Žigić (754).

Dejan Stanković je „požuteo“ čak četiri puta, Žigić tri, a Obradović, Kuzmanović, Subotić i Janković po dva puta su dobijali žute kartone. Jedini crveni karton tokom kvalifikacija zaradio je Danko Lazović.

Najubedljiviju pobedu ostvarili smo protiv Rumunije (5:0), a kroz iglene uši smo se provukli sa Austrijom u Beogradu (1:0).

Žreb za dolazeće SP, koje će se od od 11. juna do 11. jula 2010. igrati u Južnoj Africi, održaće se početkom decembra. Ekipe koje su kao prvoplasirane iz svojih grupa do sada obezbedile plasman su:

AFRIKA: Obala Slonovače i Gana
AZIJA:  Koreja, Japan, Rep Koreja
EVROPA: Danska, Nemačka, Holandija, Italija, SRBIJA, Slovačka, Švajcarska, Engleska, Španija
SEVERNA I CENTRALNA AMERIKA: Honduras, SAD, Meksiko
JUŽNA AMERIKA: Argentina, Čile, Brazil, Paragvaj 
AUSTRALIJA
DOMAĆIN: Južna Afrika

Na šampionatu sveta naći će se 32 najbolje ekipe, koje će biti podeljene u 8 grupa.

Katarina Stojković 
16.10. 2009.

Pogledajte još