Drugo veče Gitar Art festivala: Ovacije u Domu Omladine

Oman Kaminki, (Meksiko), prošlogodišnji pobednik Gitar Art festivala, imao je čast da prvi nastupi druge večeri i zauzme punu pažnju publike poznatim delima gitarske klasične muzike.

Na repertoaru su bili Agustin Barios, Johan Sebastian Bah, Johan K. Mertz, Manuel M. Ponce i Leo Brouwer. Kao i prošle godine, Kaminski je dokazao da je jedan od vodećih gitarista današnjice i programom koji svaki ljubitelj klasične gitare voli, kao i specifičnim tonom i virtuozitetom, pružio brojnoj publici mogućnost da sklope oči i uživaju.

Kaminski je pobednik velikog broja međunarodnih takmičenja, kao solo izvođač ali i kao deo kamernih sastava. Nastupao je u prestižnim svetskim halama između kojih su i „Karnegi hol“ u Nju Jorku i „Koncertgebau“ u Amsterdamu.

Pekinški duo izašao je na scenu više od 45 minuta kasnije i započeo drugi deo večeri. Izvođenjem Meng Sung i Jameng Wang, publika je imala priliku da vidi različite stilove sviranja klasične gitare. Naime, za razliku od Kaminskog, Pekinški duo je hirurškom preciznošću, apsolutno bez greške svirao podjednako, ako ne i privlačniji program koji se sastojao od kompozitora Fernanda Sora, Kloda Debisija, Agustina Bariosa, Franciska Tarege, Elizabet Nonmeker, Serđia Asada i Isaka Albeniza – sve kompozitora kojima se ne može odoleti.

No, naći sklad između triju sfera – tehnika, program, muzikalnost – nije uvek laka i ovim koncertom smo imali priliku da o tome svedočimo. Izbor programa neodoljiv, tehnika sviranja perfektna, ali muzikalnost u izvođenju se slabo oseća. Svakako da nekima takvo izvođenje upravo odgovara obzirom na to da su mišljenja nakon koncerta bila podeljena.

Pekinški duo osnovan je od strane svetski poznatog gitariste Manuela Barueka, njihovog mentora na Pibodi konzervatorijumu. Meng Sung i Jameng Vang višestruke su pobednice na takmičenjima mladih gitarista. Nastupale su u duetu u značajnim svetskim halama kao i u „Karnegi holu“ u Njujorku.

Nakon skoro dva sata, na scenu izlazi Aleksandar Tasić i pravi uvertiru za poslednji koncert večeri. Zatim na scenu stupa jedan od vodećih profesora u Srbiji, Zoran Tasić i u duetu otpočinju program modernijeg zvuka, kompozitora Bela Bartoka, Mišela Manganija, Džona Vilijamsa, Džordža Geršvina, Džona Duartea, Pakita de Rivere, i ne kraju na veliko zadovoljstvo publike – Astora Piacole.

Poslednji koncert koji je trajao više od sat vremena držao je pažnju publike kao i prethodna dva – zbog modernijeg ritma, možda čak i više. Virtuozitet dvojice eminentnih muzičara omogućio je pravo slušalačko iskustvo, kombinujući zanimljivi program sa preciznom usklađenošću dva instrumenta ali i najvažnije, jakom muzikalnošću. Dvojica muzičara su se sve vreme slušali tokom izvođenja, što je za duete i ansamble najvažnije.

Zoran Krajišnik, diplomirao je klasičnu gitaru na univerzitetu umetnosti u Beogradu, usavršavao se na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu i trenutno je jedan od vodećih pedagoga klasične gitare u regionu i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Banja Luci i Sarajevu.

Aleksandar Tasić, diplomac novosadske Akademije umetnosti, usavršavao se na prestižnom njujorškom Džulijardu, londonskoj Kraljvskoj akademiji kao i na konzervatorijumu za muziku u Parizu. Od 2007. godine svira u duetu sa Zoranom Krajišnikom.

Koncert je, nakon više od tri sata završen ovacijama, ne samo za duet Krajišnik-Tasić, već i za celo veče, koje je bilo ispunjeno najfinijom, i majstorski interpretiranom, klasičnim muzikom.

Nikola Sekulić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.