Mel Gibson uzvraća kritičarima

SJUDAD MEKSIKO, 16. januara 2007. (Beta-Rojters) - Glumac i režiser Mel Gibson uzvratio je onima koji napadaju njegov novi film "Apocalypto" koji, navodno, Maje prikazuje kao divljake, rečima da oni nisu dobro obavešteni.

"Oni koji kritikuju film trebalo je da urade domaći. Ja svoj jesam" izjavio je Gibson na projekciji filma u Sjudad Meksiku.

Neki indijanski aktivisti u Gvatemali, gde se nekada nalazio veliki deo majanskog carstva, ocenili su da je Gibsonov film rasistički.

Film koji u Gvatemali još nije ušao u redovni bioskopski repertoar, može se, međutim, naći u piratskim DVD izdanjima, a u bioskopima se mogu videti trejleri za "Apocalypto".

Po mišljenju kritičara, scene nasilja - odsečenih glava koja se kotrljaju niz piramide i ljudskog žrtvovanja - "šire stereotipe" o kulturi Maja.

Gibson je bio i producent i koscenarista, a "Apocalypto" je u celini snimljen na jednom dijalektu maja koji se koristi na Jukatanu, kojim i danas govori 800.000 Meksikanaca čiji su preci vladali naprednim carstvom do dolaska španskih osvajača početkom 16. veka.

Pogledajte još