GARDIJAN: Ako tražite dobru zabavu, morate posetiti Beograd

Podzemna muzička scena Beograda je iznenadila reportera Gardijana, nije očekivao da u gradu natopljenom kišom i okovanom betonom naleti na avangardnu underground scenu.

Došao je kako bi upoznao Tijanu T (Tijanu Todorović) koja je DJ i radi na beogradskoj sceni od 2000. godine. "To je bilo vreme kad je u Srbiju sve kasnilo po tri godine" - kaže Todorovićeva - "čak i pre tri godine, kad biste pomenuli nešto što je mejnstrim u Londonu, ovde je to bio underground. Tek sad se stvari događaju simultano."

Dok elektronska scena cveta, među mladima se javlja glad za novim smerovima, novim zvucima, uprkos preprekama. "Kako biste otvorili bar, kulturni centar ili klub, morate imati veze svuda i dovoljno novca da podmitite svakoga na putu" rekla je Tijana za Gardijan.

Provela je reportera kroz "Opservatorijum" kao mesto za zagrevanje, pa nastavila sa njim do "KGB” kafea. "Ovde su najluđe žurke otkako su sestre bliznakinje preuzele klub. Ponekad je maltene zastrašujuće, ljudi polude, izgube se", rekla je Tijana.

Iako se ne otvara kasno, ovaj klub ima DJ-eve koji su tu svakog vikenda, a mesto je puno. "Iako postoji već 15 godina, ništa se ovde nije promenilo." objašnjava ona.

Nakon "KGB-a”, Tijana ih je provela kroz "The Tube", "Sveta", "Klub 20/44" i "Bivši" - gde se prisetila kako je jednom bila DJ na žurci koja je trajala do podneva narednog dana: "Niko nije odlazio, a konobari su bili toliko umorni da su počeli da mole ljude da odu", priseća se ona us osmeh.

Raznolikost klubova je oduševila ekipu Gardijana, njihov enterijer, izvođači, energija posetilaca - sve ovo ih je ubedilo da je Beograd prestonica koju morate posetiti ako je dobar provod ono što tražite.

Nadlanu

Pogledajte još