Svi građani Norveške su od danas milioneri

Prema saopštenju norveške centralne banke, ovaj investicioni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspeo je da u prošloj godini ostvari stopu povraćaja od svojih investicija širom sveta u visini od 7,6 odsto.

Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 6,431 milijardi kruna (745,1 milijardi evra), dok je krajem 2011. godine, vrednost fonda bila 3,312 milijardi kruna, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnje povećanje vrednosti fonda za 544 milijarde kruna u odnosu na 2013. godinu pripisuje se pre svega zaradi fonda na berzama, budući da preko 60 odsto njegovog portfolija čine deonice.

Kako bi platila buduće troškove, Norveška tradicionalno ostavlja po strani celokupan prihod koji ostvaruju državne naftne kompanije, dok vlada ne sme da povlači iz fonda više od 4,0 odsto godišnje - projektovani godišnji profit fonda - da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

"Moramo biti spremni na zarade koje nisu tako visoke u budućnosti", izjavio je guverner centralne banke Norveške, Uistejn Ulsen.

Nadlanu / Izvor: blic

Pogledajte još