Da li je sinoć trebalo leteti?

Nakon, još uvek neproverenih glasina, da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije odbila sinoćni zadatak zbog nepovoljnih meteo uslova, vazduhoplovni potal Tango Six je dobio informacije koje se suprostavljaju tvrdnjama da pilot helikoptera nije imao to iskustvo:

"Nasuprot tvrdnjama da u prošlosti nije bilo takvih obuka, a kao što se može vrlo lako utvrditi zapisima Kontrole letenja, pilot Mehić ne samo da je bio dobro obučen za letenje u ovakvim meteo uslovima, nego je njegov poslednji let noću, uz korišćenje ILS-a (Sistema za sletanje pomoću instrumenata) bio 11. marta", što prema ovom izvoru predstavlja veoma jasan dokaz da je pilot bio obučen za upravo ovakve uslove, prenosi taj specijalizovani portal.

"Kada smo čuli da je u pitanju on, u kontaktu sa vojskom, reći ću da smo odahnuli, jer smo zajedno obavljali takve zadatke pre samo tri dana. Tako da priča vojske itekako ima osnova. Takođe je poznato da sa Batajnice u poslednje vreme dosta lete noću i da je tempo i kvalitet obuke znatno unapređen. Sredstva za priciznu orijentaciju u prostoru (GPS) su sastavni deo opreme i jednostavno nije bilo moguće da se navođenje aviona, što je ovaj pilot sa nama već vežbao, ne uradi kako treba. Šta se konkretno dogodilo u poslednjim trenucima, ostaje na nadležnim organima".

Nadlanu / Izvor: b92

Pogledajte još