Danas je u Srbiji Dan žalosti

Premijer Aleksandar Vučić obavestio je u subotu članove Vlade i građane Srbije da je zbog nesreće za danas predložio proglašenje Dana žalosti.

Kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je u petak uveče u 22 sata i 31 minut, dodao je premijer, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Djukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Premijer je u subotu izrazio saučešće porodicama poginulih, a Vlada je odala poštu stradalima minutom ćutanja.

U Novom Pazaru trodnevna žalost

Grad Novi Pazar proglasio je u subotu trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih u padu helikoptera koji je prevozio bebu iz tog grada u Beograd.

"Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedelju, ponedeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota", rekao je na vanrednoj sednici Gradskog veća gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Ministarstvo omladine i sporta preporučilo je, na osnovu odluke Vlade da se 15. mart proglasi Danom žalosti zbog tragično nastradalih u padu vojnog helkikoptera, da se takmičenja prilagode ovoj tragičnoj situaciji.

"Ukoliko se zbog opravdanih i objektivnih okolnosti ne mogu odložiti već planirana takmičenja za 15. mart podsećamo sve sportske organizacije da su dužne da poštuju Zakon o danu žalosti koji propisuje da se dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava spuštanjem na pola jarbola, ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima medjunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava medunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola, ili na pola koplja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je, povodom proglašenja 15. marta za Dan žalosti na teritoriji Srbije, obavestilo medije da usklade svoj program sa tom odlukom.

Kako se navodi, mediji treba da emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom Dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede, da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti.

I Vlada Republike Srpske proglasila je nedelju, 15. mart, za Dan žalosti u RS zbog tragedije koja se dogodila u Srbiji.

"Vlada je donela Odluku o proglašenju dana žalosti u Republici Srpskoj, u nedelju, 15. marta, povodom tragedije koja se dogodila u Srbiji u kojoj je poginulo šest lica i jedna beba", piše u saopštenju Vlade RS.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.