Užasi genitalnog sakaćenja: Toliko sam vrištala da danima nisam mogla da govorim

Iako je nelegalno u Britaniji, najmanje 65.000 devojčica moglo bi biti podvrgnuto genitalnom sakaćenju, odnosno obrezivanju kod žena.

Ova procedura podrazumeva da se jedan spoljni deo vagine iseče, a potom ponovo zašije. Ovaj postupak uobičajeno se sprovodi pre 12. godine i radi se bez anestezije ili sterilnih instrumenta. Mnoge devojke se plaše da priznaju da su prošle kroz takvu torturu u strahu da bi mogle biti obeležene u zajednici u kojoj žive.

- Ne postoje reči kojima može da se opiše taj trenutak. Dve žene vas drže za noge, dok vas jedna drži za glavu i grudi da se ne biste pomerali, kaže druga žrtva.

Ova praksa potiče iz starog Egipta, a do danas se zadržala u mnogim afričkim zemljama i nekim delovima Azije.

Roditelji veruju da njihova ćerka ima bolje šanse da se uda, kao i da će biti bolje prihvaćena u društvu ako joj iseku deo genitalija.

Devojke koje ne prođu kroz ovaj ritual u društvu smatraju za promiskuitetne i prljave. Koliko je jaka tradijcija genitalnog sakaćenja, pokazuje i činjenica da mnoge majke koje su nakon ove torture trpele različite psihičke i fizičke posledice, ipak svoje ćerke nisu poštedela tog bola. Naprotiv.

Postoji doba godine koje u Britaniji nazivaju “sezona sečenja”.

To je zapravo vreme odmora i školskih raspusta. Za mnoge “sezona sečenja” predstavlja biznis.

Kako za one koji obavljaju tu proceduru, tako i za same roditelje kojima će biti više plaćeno za mladu prilikom udaje ako su joj genitalije isečene.

Zauvi Ašton, mlada britanska glumica, koja je i sama prošla kroz užase genitalnog sakaćenja, otišla je u Keniju da upozna ženu koja je isekala vagine hiljade devojaka.

Ova žena živi u Keniji, a roditelji joj dovode devojke iz celog sveta. Svoja iskustva otkrila je u dokumentarcu koji se bavi ovom temom.

(old_image)

- Kad sam ja isečena, koristili su oštre rogove. Još uvek mogu to da osetim. Rogovima su me i ušivali, objašnjava žena koja obavlja ovu užasnu intervenciju.

Kaže da se danas ovaj postupak obavlja oštrim makazama.

- Otac devojke daje dozvolu, majka daje dozvolu, društvo takođe, a mene plaćaju za to - objašnjava ova žena iz Kenije.

Ali to nije jedini razlog. Za nijh je ovaj užasan postupak stvar uverenja.

- Ako devojka ne bude isečena na vreme, počeće da voli i juri muškarce i zato je važno da se to obavi pre 12. godine, da ne bi osetile seksualnu želju. Naša tradicija nalaže da ih isečemo i ostavimo da krvare neko vreme dok se ne smire. Ako to ne uradimo, one će razmišljati o zadovoljstvu sve vreme, prosto neće moći da se suzdrže, objašnjava ova žena.

Genitalno sakaćenje nije samo fizički problem. Žrtve pate i od psihičkih problema sa kojima se nose ceo život.

Dvadesetrogodišnjoj Hodi ovaj postupak obavljen kada je imala samo sedam godina. Bol koji je preživela nije jedini problem sa kojim je morala da se nosi.

Ova devojka je nakon sakaćanja ušivena tako da joj je ostavljen otvor ne širi od šibice. Zbog toga nije mogla da ima normalne menstruacije jer se krv koja je trebalo da uzađe iz njenog tela, zadržavala unutra što je stvaralo infekcije i druge zdravstvene probleme.

- Sećam se svega. Imala sam jake bolove u stomaku svake noći, priseća se Hoda.

Iako je imala više operacija kojama je pokušala da popravi nanesenu štetu, Hoda ipak nikada neće moći da postane majka.

Čini se da sve brojnije kamapanje protiv genitalnog sakaćenja počinju da daju rezultate. U Keniji gde se ovaj ritual često primenjuje, od nedavno je zakonski zabranjen.

To ipak ne znači da se više ne događa...

Nadlanu / izvor: zena.blic

Pogledajte još