AMBASADOR U LIBIJI: Nisu oteti srpski državljani

Nijedan srpski državljanin nije otet u Sirtu, izjavio je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica.

"Proverili smo sve informacije i utvrdili da, prema podacima koje smo prikupili, nijedan srpski državljanin u Sirtu nije kidnapovan", rekao je Potežica, posle vesti CNN da među grupom od 20 medicinskih radnika, koje je navodno iz obolnice u tom gradu oteo ISIL, ima i srpskih državljana. Potežica je dodao da je u Sirtu ukupno devet državljana Srbije, od kojih su jedna doktorka i jedna medicinska sestra prebačene u međuvremenu u Tripoli. One su, kaže ambasador, prebačene sa jednom manjom grupom ljudi, u organizaciji bolnice u kojoj su radile, i sada su u jednom hotelu u Tripoliju.

"Ostali nisu pokazali nameru da napuste Sirt, ostali su tamo da rade, i danas normalno rade, i sa svima njima je ambasada bila u kontaktu", rekao je Potežica.

Jedna od sedam preostalih državljana Srbije je pokušala da se prebaci u neko drugo mesto, ali je na jednom kontrolnom punktu autobus u kojem se nalazila pored ostalih putnika vraćen u Sirt. Nju su, navodi Potezica, u bolnici u kojoj je zaposlena zamolili da ostane, uz garancije bezbednosti, i ona je to prihvatila. Svi srpski državljani u Sirtu danas normalno rade, neki su išli i po platu, istakao je ambasador Srbije, i dodao da oni smatraju da zasad nema potrebe da napustaju Sirt, jer su im date bezbednosne garancije. Među njima je jedna četvoročlana porodica, muž, žena i dvoje dece, jedna žena sa sinom i žena koja je vraćena sa kontrolnog punkta.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još