Malo jedno, malo drugo

Rastavić ili preslicu naći ćete kraj močvarnog zemljišta i jarkova, na peskovitim livadama i poljima. Prepoznaćete je jer su joj stabljike slične boru sa brojnim tankim listovima. U lekovite svrhe upotrebljavaju se samo stabljike bez cvetnog klasja.

Glog se krije u šumama, kraj planinskih potoka i reka. U jesen grm je prepun crvenih bobica. Cvetovi su beli ili crvenkasti i prijatno mirišu, a imaju i slatkast ukus. Ne čekajte da latice počnu da opadaju jer su tada već izgubile sva svojstva. A sada da krenemo sa receptima i to od početka:

Tinktura od rastavića zaustavlja krvarenja pa se upotrebljava protiv manjih povreda (uboda, ogrebotina), a kao sredstvo za grgorenje veoma je efikasna protiv krvarenja desni (par kapi tinkture u šoljici vode). Jedna supena kašika biljke spusti se u tamnu flašu, prelije sa 200 g alkohola (70%), dobro zatvori i odloži na toplo mesto. Nakon mesec dana se procedi. Napomena: veoma je važno da je sušena biljka zadržala zelenu boju.

Losion od rastavića upotrebljava se za čišćenje nečiste i masne kože, efikasno sužava proširene pore, eliminiše akne i bubuljice, čisti i tonizira kožu. U supenoj kašiki tinkture rastavića rastopi se 4 kapi etarskog ulja ruzmarina a zatim umeša destilisana voda. Čuva se u tamnoj boci, a na kožu nanosi natopljenom vatom.

Bezalkoholni losion od rastavića priprema se za osetljivu kožu koja teško podnosi preparate sa većom količinom alkohola. Mirisni plavoljubičasti losion deluje osvežavajuće i podstiče cirkulaciju krvi. Potrebna je čajna mešavina 4 supene kašike rastavića, po 2 supene kašike korena čička i lista crnog sleza; 2 čajne kašičice cveta sleza, zatim 6 čajnih kašičica tinkture rastavića i pola litra destilisane vode. Usitnjeno bilje se stavi u teglu, prelije destilisanom vodom i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru se procedi i prespe u drugu bocu, doda tinktura od rastavića, dobro promućka i zatvori.

Oblog od rastavića aktivira cirkulaciju krvi i tonizira sve tipove kože. U slučaju masne i nečiste kože sa aknama tretman treba koristiti najmanje jednom nedeljno. Četiri supene kašike izdrobljene biljke umeša se u 2 litra ključale vode, ostavi 15 minuta (poklopljeno) i procedi. Lice, vrat i dekolte se izmasiraju isceđenom biljnom masom (delovi biljaka ostaju na koži), ostave najmanje 5 minuta i isperu toplom vodom.

Cvet ili list gloga kao čaj veoma je dobro sredstvo kada iscrpljenost prati nervoza propraćena razdražljivošću, nesanicom i lupanjem srca. Čajnu kašičicu cveta (lista ili mešavine) umešati u šolju ključale vode, kratko prokuvati i procediti. Dnevna doza je 2–3 šolje čaja zaslađenog medom.

Tinktura od gloga je kao obloga odlično sredstvo za smirivanje glavobolja i stanja napetosti. Supenu kašiku suvog (usitnjenog) cveta umešati u 100 g alkohola (70%) i ostaviti 6 nedelja na toplom mestu. Vlažna i topla lanena krpa se natopi tinkturom i privije na čelo. Postupak se ponavlja sve dok bol ne prestane.

Ekstrat od cveta gloga, kao tonik, jača srce i usporava povećani ritam srčanog mišića. Možete ga kupiti u apotekama i koristite ga prema uputstvu. Ako se konzumira više od 50 kapi dnevno, usporiće puls i prouzrokovati pospanost. Ne treba ga koristiti u dužem periodu bez pauza. Ako se koristi, kao kod povišenog pritiska, tri nedelje uzastopno, pauzirajte posle toga 7 dana, pre sledeće ture.

http://lisa.burda.co.yu/

Pogledajte još