Druga kašičica kamernog "Optimizma" u Filharmoniji

Muzičari Beogradske filharmonije – Sanja Romić, oboa, Ognjen Popović, klarinet i Nenad Janković, fagot, uz pomoć gostiju Mihajla Bulajića, horna i Ukija Ovaskainena, klavir, okupili su se da izvedu dva klavirska kvinteta u istom tonalitetu, u Es-duru.

Publika će imati priliku da čuje u kojoj meri je Mocartovo delo uticalo na Betovenovo i da uvide razlike u pristupu komponovanju ovako posebne forme kao što je klavirski kvintet. Sam Mocart je, nakon premijere Klavirskog kvinteta, 1784. godine, pisao ocu: “Mislim da je to moje najbolje delo koje sam napisao do sad.” Danas je evidentno koliko je i Betoven bio impresioniran Mocartovim delom istog žanra kada je pisao svoj Klavirski kvintet, koji je nastao 12 godina kasnije.

Kroz ciklus kamerne muzike, publika može bolje da upozna Beogradske filharmoničare, koji se okupljaju u različite ansamble i na taj način intimnije komuniciraju između sebe kao i sa slušaocima. Sledeća doza optimizma biće udarna, i to u ritmu perkusija, na koncertu, 30. aprila.

Pogledajte još