Kasapin ubijao, pljačkao, pa otvorio mesaru

Oni se sumnjiče da su 13. i 14. jula 1995. na lokalitetu Kravice streljali više od 1.000 civila muslimana. Milidragović je bio komandant Druge čete Specijalne brigade policije RS, čije je sedište bilo u Centru za obuku na Jahorini. U streljanju je učestvovala i Prva četa, kojom je komandovao, takođe, uhapšeni Aleksa Goljanin. Juče su uhapšeni i M. B., A. D., B. M., J. P. i D. P., koji su bili u Specijalnoj brigadi.

Milidragović je uhapšen u Beogradu, u velelepnoj kući, koju je stekao baveći se biznisom. U Beograd se preselio posle rata, i najpre je živeo u iznajmljenom stanu na Vračaru. Biznis je, kako se pretpostavlja, započeo novcem ukradenim od streljanih ljudi. U poslednje vreme bio je vlasnik i mesare.

Milidragović i još jedan osumnjičeni su da su za četiri sata opljačkali 103.000 maraka. Milidragovićev saučesnik, kasnije je svedočio da je taj novac doneo u Beograd, da je zadržao 3.000 maraka, a da je ostalo predao Milidragoviću.

Prvoosumnjičeni je pre rata bio mesar, pa policajac u Sokocu i Sarajevu. Jedno vreme je obezbeđivao zamenika ministra policije RS Tomislava Kovača.

U istrazi protiv uhapšenih biće korišćene izjave trojice zaštićenih svedoka iz Haga PW-100 (pripadnika Prve čete) i dvojice muslimana PW-111 i PW-156, koji su preživeli streljanje u hangaru Kravica.

Haške presude
Vujadin Popović, Ljubiša eara, Zdravko Tolimir; 35 godina: Drago Nikolić, Radislav Krstić; 18 godina: Radivoj Miletić; 17 godina Ljubomir Borovčanin; 13 godina: Vinko Pandurević; 5 godina: Milan Gvero, Dražen Erdemović

Optužnica u BiH
Protiv Nedeljka Milidragovića i Alekse Goljanina 19. jula 2012. optužnicu je podiglo tužilaštvo BiH tereteći ih za genocid.

Svedok PW-111 bio je jedan od prvih zarobljenika dovedenih u hangar, u istočnu prostoriju. On je opisao kako su im prvo oduzeti novac, nakit, satovi... PW-156 je bio u zapadnoj prostoriji i svedočio je kako je preživeo.

- Kada se sve utišalo, jedan čovek je ustao pored mene, ali su ga pokosili rafalima. Povukao sam dva tela preko sebe i čekao satima. Vojnici su pozivali preživele da izađu iz hangara i da ih vode u bolnicu. Međutim, kada su izašli, počeli su da im psuju „tursku majku“ i „islamsko pleme“ i zatim su ih sve ubili. Pobegao sam kroz prozor u noć 14. jula - svedočio je PW-156.

Svedok PW-111 takođe je iskočio kroz prozor. Međutim, u begu je ranjen.
- Iskočio sam i počeo da trčim i čuo sam nečiji glas: „Eno ga, iskoči još jedan“. Ležao sam potrbuške čekajući da budem ubijen. Jedan vojnik mi je pucao u desno rame. Nisam se pomerao i pravio sam se da sam mrtav ostatak noći - svedočio je PW-111.

U centru za obuku Jahorina bili su regruti iz MUP, ali i državljani BiH srpske nacionalnosti koji su iz Srbije i slati na obuku. Načelnik centra je bio Duško Jević, zvani Staljin.

Izvor: Blic

Pogledajte još