Južnoafrički mediji opširno o studiranju Kaster Semenje

JOHANESBURG, 16. oktobra 2009. (Beta-AP) - Svetska atletska šampionka Kaster Semenja iz Južne Afrike spremna je da nastavi studiranje, uprkos medijskim navodima da je u previše teškom psihičkom stanju za učenje. 

"Dobro joj je. Jutros sam bio sa njom", rekao je otac 18-godišnje atletičarke Jakob Semenja i dodao da se njegova ćerka ne pojavljuje u javnosti upravo zato što mnogo uči.

Mediji u Južnoj Africi ranije ove nedelje preneli su izjavu trenera Kaster Semenje, studentkinje prve godine na univerzitetu u Pretoriji, da je ona pretrpela veliku traumu zbog kontroverzi o njenom polu.

"Mogu da pričaju šta žele, ali istina će uvek biti istina", istakao je Jakob Semenja.

Kaster Semenja je na avgustovskom Svetskom prvenstvu u Berlinu osvojila zlatnu medalju u trci na 800 metara, ali je Međunarodna atletska federacija (IAAF) još pre finala zatražila proveru njenog pola. Rezultati ispitavanja još se čekaju.

Mediji zato često i spekulišu o psihološkom stanju svetske šampionke, pa je o njenoj sposobnost da uči danas govorio i uticajni poslanik u kongresu Južne Afrike, kao i član komisije koju je vladajuća stranka osnovala kao podršku Kaster Semenji Vini Madikizela-Mandela.

"Ona je vrlo zadovoljna sobom, prebrodila je muke kroz koje je prolazila. Sada je spremna da polaže ispite", rekao je Madikizela-Mandela novinarima.

Javnost u Južnoj Africi je ogorčena na IAAF zato što je prekršila proceduru i javno objavila da će proveravati pol Kaster Semenje.

Komisija za podršku atleričarki za sutra je sazvala i konferenciju za novinare na kojoj bi trebalo da pozove IAAF da zbog kršenja pravila otkaže ceo postupak i izvini se zbog svog ponašanja.

Pogledajte još