Srbija se neše mešati u pregovore u BiH

BEOGRAD, 16. oktobra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u petak uveče predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske (RS) da se Srbija neće mešati u pregovore koje s političkim liderima u BiH vode predstavnici SAD i EU, ali da se nada postizanju kompromisnih rešenja, rekao je Beti izvor blizak učesnicima sastanka.

"Srbija je moja politička odgovornost, a vi ste moja moralna odgovornost", kazao je, prema istom izvoru, Tadić političarima iz RS i istakao da će podržati svaku odluku koju u vezi s pregovaračkim procesom donesu predstavnici RS.

Predsednik Srbije je naglasio da bi bilo korisno da se kroz "butmirske pregovore" dođe do kompromisnog rešenja koje bi BiH vodilo napred ka evroatlantskim integracijama, naglašavajući da "Srbija ne želi da se nađe u kontekstu loših rešenja u BiH, jer bi to za nju predstavljalo teret".

Prema istom izvoru, Tadić je političarima iz RS indirektno poručio da očekuje da u razgovoru s predstavnicima ostala dva naroda u BiH postignu kompromis koji bi značio dalji napredak BiH na putu ka EU.

Pogledajte još