SRAM VAS BILO Komunalci sad hapse i novinare

Uz nekoliko članova inicijative, komunalna policija privela je i novinarku agencije Beta koja je pravila prilog o današnjoj akciji te inicijative, kao i jednog građanina koji nije učestvovao u deljenju novina, prenos Blic.

Komunalna inspekcija navela je da prekršajne prijave ispisuje zbog "deljenja reklamnog materijala", iako su članovi inicijative pokazali dozvolu policije u kojoj je navedeno i da skup podrazumeva i "deljenje informativnog materijala o razvoju grada", koji je u celosti dostavljen nadležnima koji su dozvolu izdali.

Pored aktivista, privedena je i jedna osoba koja se tu zatekla.

Kada je tokom procedure u kancelariji dežurnog inspektora, njegova koleginica odbila je da napiše prijavu protiv te osobe jer joj je rečeno da ta osoba nije učestvovao u skupu, inspektor joj je povišenim tonom rekao da izvrši njegovo uputstvo.

Pošto se ona i dalje nije slagala s njim, inspektor ju je izveo iz kancelarije, i po povratku psovao. Ta službenica više nije učestvovala u pisanju prekršajnih prijava.

Protiv novinarke Bete takođe je ispisana prijava, iako je nadležnima pokušala da pokaže novinarsku legitimaciju i navela da će dostaviti potvrdu redakcije da je ispred Gradske uprave službeno, da bi napravila prilog.

- Uprkos dozvolama koje imamo od policije, komunalna inspekcija i policija na neformalni način privela nas je u svoje kancelarije, gde su, pored članova inicijative, priveli i gradjane i jednog od novinara. Nisu ni dozvoli da kažemo da ti ljudi nemaju veze sa skupom - rekao je predstavnik "Ne da(vi)mo Beograd" Radomir Lazović.

Pogledajte još