Još jedan sporazum o slobodnoj trgovini

BEOGRAD, 17. oktobra 2009. (Beta) - Srbija bi ove godine trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskim udruženjem slobodne trgovine (EFTA) koji ima četiri članice, izjavila je državni sekretar Ministarstva ekonomije Vesna Arsić.

Ona je agenciji Beta kazala da to udruženje danas čine Švajcarska, Norveška, Island i Lihtentštajn i dodala da je EFTA osnovana 1960. godine i da je ranije imala više članova.

"Za nas je jako interesantno zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini sa ovim udruženjem, ne samo zbog toga što će to povećati obim robne razmene sa četiri članice EFTA, nego i zbog toga što se članice EFTA nalaze na značajnim pozicijama po investiranju u Srbiju", kazala je Arsićeva.

Ona je navela da je Norveška na trećem mestu po ulaganjima u Srbiju, a najveću investiciju realizovao je operater mobilne telefonije Telenor, Švajcarska je na 11. mestu, značajna investicija Islanda je bila u privatizaciji Zdravlja koji je u sastavu islandskog Aktavisa, dok su ulaganja Lihtenštajna manja.

Pogledajte još