Klaus priznao da ne može da oteže sa Lisabonskim ugovorom

PRAG, 17. oktobra 2009. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus prvi put je priznao za današnje "Lidove novini" da je Lisabonski sporazum već tako daleko da ne može više da ga spreči da stupi na snagu i kategorično je porekao da želi da oteže da taj sporazum potpiše do britanskih parlamentarnih izbora.

"Voz sa Lisabonskim sporazumom se već zahuktao tako brzo i već je tako daleko da izgleda neće biti moguće da se zaustavi niti vrati, iako to mi mnogi u Evropi želimo", kazao je Klaus u intervjuu tom češkom listu.

"Ni eventualno stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma neće biti kraj istorije. Spor oko sloboda i demokratije u Evropi sigurno će se nastaviti. Mora, jer ako ne bi bilo bi to za nas veoma loše", izjavio je Klaus u prvom opširnijem intervjuu u kome objašnjava svoj najnovije zahteve Briselu.

Otezanjem da sporazum potpiše iako su ga usvojila oba doma češkog parlamenta još proletos Klaus kao jedini i poslednji blokira da reforma evropskih institucija, neophodna i za dalja proširenja na zapadni Balkan stupi na snagu.

Pogledajte još