Srpski programeri zadivili svet

Izrada aplikacije Translatora za Windows phone delo je srpskog tima stručnjaka Microsoft Razvojnog Centra Srbija, koji ove godine obeležava 10 godina od svog osnivanja. Taj tim programera napravio je izvorni kod za optičko prepoznavanje karaktera (optical character recognition (OCR)) za aplikaciju Windows Phone Translator.

(old_image)

Aplikaciju koja funkcioniše po principu prevođenja putem optičkog prepoznavanja teksta već koriste vlasnici Windows telefona širom sveta, budući da ona pomaže korisnicima da prevaziđu jezičku barijeru tokom boravka u inostranstvu bez bojazni od visokih računa, zahvaljujući činjenici da radi i bez interneta, odnosno off-line. Aplikacija podjednako dobro funkcioniše u tri režima: usmeravanje kamere mobilnog telefona ka željenom tekstu, prevod govora i klasičan unos teksta putem tastature.

Mi smo iskoristili priliku i testirali ovog "pametnog" prevodioca na tekstovima napisanim na engleskom, francuskom i kineskom jeziku, i, iako moramo priznati da prevod nije apsolutno savršen, ovo je nešto najbolje što smo mi videli! Aplikacija brzo prepoznaje tekst, prevod se pojavljuje u samo nekoliko sekundi, a ne može da dođe do zabune kad je u pitanju značenje pročitanog.

(old_image)

Isprobajte ga na vašem mobilnom uređaju: Windows Phone, ili preko nekog od partnera Microsofta na Translate.com za Android ili iOS

U Microsoft Translator servis zvanično su dodata tri nova jezika - bosanski, hrvatski i srpski. Uvođenjem tri nova jezika, ukupan broj jezika za koje Microsoft Translator pruža podršku dostigao je čak 50.

Nadlanu

Pogledajte još