Potpisan ugovor o upravljanju Železarom

Ugovor o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju Privrednog društva "Železara Smederevo" potpisali su ministar privrede Željko Sertić, izvršni direktor Železare Bojan Bojković i predstavnik "HPK inženjeringa" Peter Kamaraš.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je "Železari Smederevo" i njenim radnicima obezbeđena sigurna budućnost, a da je današnji dan veliki za taj grad, ali i celu Srbiju, prenosi Tanjug.

Vučić je, nakon potpisivanja ugovora sa novim menadžmentom Železare, holandskom kompanijom "HKP inženjering", zahvalio pre svega radnicima, koji su se istrajnošću, ljubavlju i posvećenošću Železari i poslu izborili za budućnost, naglasivši da će kompanija biti profitabilna, plate uvećane a zaposlenima sigurna radna mesta.

Uprkos tome što je bilo mnogo onih koji su želeli da se Železara ugasi, Vučić je naveo da će proizvodnja s prošlogodišnjih 560.000 tona ove godine biti udvostručena...

"Molim vas da budete vredni, posvećeni i da osvetlate obraz celoj Srbiji, jer ovo nije važan i veliki dan samo za Smederevo nego i za celu Srbiju", rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio sindikatima i podsetio da su mu, kad ih je upitao šta misle o jednom od vlasnika novog menadžmenta Džonu Gudišu, sindikalci rekli da "nema šta da brine jer je Gudiš svetski šampion u apsolutnoj kategoriji".

"Sad ste u sigurnim rukama", naveo je premijer i dodao da će plate biti povećane, da će se raditi sve vreme i da će svi radnici ostati na svojim radnim mestima, a da broj radnika nikad neće ići ispod 5.120.

"Ovu šansu ne smemo da propustimo, svom snagom, znanjem i ljubavlju prema fabrici prionite na posao", rekao je Vučić.

Naveo je da želi da "Železara Smederevo" ostvari uspeh kao i "Er Srbija", koja "nadleće sve avio-kompanije u regionu".

"Želim da sutra možemo da pokažemo da imamo najuspešniju kompaniju u regionu, čeličanu koja može da nabavlja najjeftinije sirovine i da svoj čelik prodaje po dobroj ceni", rekao je Vučić.

Premijer je nakon zvaničnog obraćanja razgovarao sa radnicima i još jednom im zahvalio što u prethodnom periodu nisu "samo kukali za plate", već su se borili za Železaru, a oni su zahvalili premijeru i Vladi na angažovanju kako bi Železara nastavila da radi.

Direktan uticaj na BDP, bez dodatnih troškova države

Premijer Vučić izjavio je novinarima da je će potpisivanje ugovora imati direktan uticaj na BDP od 0,5, do 0,6 odsto, da neće biti dodatnih troškova države i da već od ponedeljka suštinski novi menadžment "ulazi" u Železaru.

Vučić očekuje da će Smederevo za godinu dana biti jedno od mesta sa najvišim primanjima u Republici.

Uz napomenu da neće biti novih troškova za državu, jer postoje značajna sredstva u sirovinama, Vučić je rekao da novi menadžment ulaže i svoj novac u Železaru.

"Za nas je najvažnije da se proizvodnja uvećava", rekao je Vučić, ističući da je proizvodnja u februaru bila 65.000 tona, u martu više od 80.000 tona, a da očekuje da će u aprilu biti 95.000 tona.

To će značajno uticati, kako je objasnio premijer, na rast BDP, odnosno sledeće godine Srbija će imati najmanje 0,8 odsto veći BDP u odnosu na sadašnji.

"Moram da kažem da će se to osetiti u najboljem smislu u celoj srpskoj privredi. Železnice već nemaju dovoljno vagona za sirovinu koja se nabavlja, takođe i za čelik koji će se izvoziti i to su slatke muke za naše železnice i Jugoslovensko rečno brodarstvo takođe", kazao je Vučić.

U tom kontekstu pomenuo je da je "Srbijagasu" pre nekoliko dana uplaćeno četiri miliona dolara, što je, primetio je, bila retkost u poslednjim godinama, a što će mnogo značiti Elektroprivredi Srbije.

O sigurnoj budućnosti čeličane i radnika govorio je i direktor Železare Bojan Bojković. "Vi i mi imamo sigurnu budućnost, sa čovekom kojeg znate iz prošlosti kao visokog profesionalca Džona Gudiša i sa čovekom koji je u poslednjih godinu i po ginuo za Železaru i dao i srce i dušu da ovo uspe i ne ugasi se – premijerom Aleksandrom Vučićem", rekao je Bojković.

Suvlasnik holandske kompanije "HKP inženjering" Džon Gudiš očekuje da će Železara biti uspešna podsetivši da je prvi put došao u Smederevo pre 13 godina i da je i tada imao viziju šta su njeni radnici sposobni da urade.

"Vraćam se posle 13 godina i opet imam viziju šta smo sposobni da uradimo. Nećemo provesti mnogo vremena u pričanju o tome šta ćemo učiniti nego ćemo jednostavno to učiniti. Dobra fabrika, dobri ljudi, bićemo uspešni", rekao je Gudiš.

Džon Gudiš potvrdio je novinarima da će u Železari biti predsednik Nadzornog odbora.

Upitan koji će će biti prvi koraci, Gudiš je rekao da je to teško reći i da će mu biti potrebno nekoliko dana da prouči situaciju, odnosno odakle dolaze sirovine, ko su kupci i kakve su prodajne politike.

"Železara Smederevo" je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki "Ju-Es stil", nakon devet godina, odlučio da je proda za jedan dolar, zbog gubitaka fabrike usled ekonomske krize i pada cene čelika na svetskom tržištu.

Radnici smederevske železare ocenili su da je potpisivanje ugovora sa kompanijom "HPK inženjering" novi početak za srpsku čeličanu, a gradonačelnica Jasna Avramović poručila da će taj grad vrlo brzo vratiti nekadašnji imidž velikog industrijskog centra.

rts.rs/nadlanu

Pogledajte još