Nema više glupiranja, GSP uvodi kamere

Najveći gradski prevoznik trenutno testira kamere u ukupno 10 vozila, a početkom maja firma koja pobedi na tenderu počeće ugradnju video nadzora u ukupno 848 autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Video nadzor za sada imaju jedino 200 “Solarisa”, 30 španskih tramvaja i 25 “Ikarbusovih” autobusa dok od početka marta kamere su radi probe postavljene u još 10 GSP vozila.

- Testiramo kvalitet snimka i mogučnost instalacije kamera kako se ne bi dogodilo da, primera radi, zbog video nadzora mora da se buši pola vozila. Proba će trajati do kraja aprila kada ćemo potpisati ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem na tenderu, a odmah zatim kreće ugradnja i to u pet do deset vozila dnevno. Plan je da sve završimo do decembra - ističu u GSP “Beograd”.

Uhvaćeno 14 od 45 napadača na vozače U GSP “Beograd” očekuju da će ugradnja video nadzora smanjiti broj napada na vozače i doprineti rasvetljavanju ovih incidenta. Pogotovo što je tokom prošle godine kaznu izbeglo više od dve trećine napadača na vozače. - Tokom prošle godine zabeleženo je ukupno 45 napada na vozače GSP “Beograd” dok je oštećeno 125 vozila. Od tih 45 napada uhvaćeno je svega 14 napadača dok su ostali nepoznati. Tokom 2013. godine bilo je 59 napada na vozače i opet je samo 14 poznato - pričaju u GSP.

Ugradnju video nadzora finansira Grad preko Sekretarijata za saobraćaj, a Planom koji je usvojila Skupština grada predviđeno je za ovaj posao najviše 150 miliona dinara.

- Precizirano je da solo vozila imaju najmanje tri, a zglobna minimum četiri kamere. Takođe, određena su i pozicije pa će tako jedna kamera pokrivati prostor vozača i deo saobraća ispred vozila, druga deo puta od vrata do vozačeve kabine, treća izlazak putnika sa svih vrata, a četvrta unutrašnjost vozila gde su putnici - objašnjavaju u GSP-u.

Video nadzor će biti povezan sa sistemom za monitoring vozila koji već postoji u Direkciji za javni prevoz.

- To znači da čim vozač pritisne panik taster u Direkciji za javni prevoz će moći odmah da vide šta se tačno događa i da reaguju. Video zapis sa kamera moći će da se koristi i pregleda maksimalno pet dana posle događaja - kažu u ovom preduzeću.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još