Nekada su bile zabranjene, danas ih obožavamo: Istorija MINIĆA

Teško je odrediti poreklo popularnog minića, ali moderna istorija to pripisuje dizajnerki Meri Kvant. Njene revolucionarne kreacije su dale mladim ženama način da iskažu svoju seksualnost. Na kraju krajeva ona je izjavila da bi stil šezdesetih trebao da bude
"arogantan, agresivan i seksi"
.

Gde ima seksepila ima i kontroverze. Veliki dizajneri kao Koko Šanel i Kristijan Dior su u početku bilo protiv mini suknje. Koko je čak rekla da je ideja "jednostavno užasna".

Holandija je zakonom zabranila nošenje ovih suknji a model Džin Šrimpton je bila žestoko iskritikovana jer je nosila mini suknju bez helanki 1965.

Osamdesetih glavni i odgovorni urednik Vogue-a Ana Vintur je kombinaciju mini suknje i sakoa pretvorila u svoj zaštitni znak. Modeli devedesetih su preuzeli ovo malo parče tkanine i inspirisali poznate ličnosti kao što je Kristina Agilera da ga ponesu i na crvenom tepihu.

Prethodnih godina mini suknje su zabranjene u Ugandi, a britanski zakonodavac je sugerisao da nošenje mini suknji povećava mogućnost seksualnih napada.

Ipak, i dalje su prihvaćene i u upotrebi i u najvišim nivoima mode

Pogledajte još