Severina

Veliki broj fanova širom bivše Jugoslavije ima Severina, nije ni mali broj onih koji na njen rad gledaju sa nipodaštavanjem i ironično je zovu „glumicom“ – obavezno sa znacima navoda, iako ona ima zaista ozbiljno iskustvo i u toj sferi. No, kojoj god grupi da pripadate – morate priznati da je njen koncert spektakl koji nosi vizuelni glamur, sezonske hitiće, ali i, naizgled u senci svega toga, pesme kojima će vreme doneti epitet evergrina „lakih nota“.

Tačno u 20.30 ugasila su se svetla, pred skoro krcatom Arenom raspuklo na bini srce – šou je mogao da počne. Provokativna naslovna pesma sa njenog poslednjeg albuma „Zdravo, Marijo“ kao no.1, pa obrada Zane „Dodirni mi kolena“ – početak je, prema očekivanjima, „zapaljiv“. Uz to, odmah se videlo da će Severina, uz pomoć brojnih plesača, „pomagača“ imati koreografiju za svaku pesmu i da će se tokom koncerta nebrojeno puta presvući.

Ima neku energiju ludu“ – komentarisali su u publici. Kabaretski uvod je bio jasan znak da će prvi „sentiš“ biti „Mili moj“, uz prikladan upliv teme „New York, New York“ na kraju, a reakcija publike podstakla je Severinu da kaže: „Čovjek ne zna šta bi rekao, ostavili ste me bez teksta.“

Najavljeni trubači su se pojavili uz još jednu provokaciju sa poslednjeg albuma „Da nisi možda gej“ – nije prošlo mnogo vremena, a ritam se opet smirio. „Ovo je jedna pesma iz perioda kad sam bila nestabilna“, reče Seve, a piano uvod je otkrio „Pogled ispod obrva“. „Šta me sad pitaš šta mi je“ je već dobro „načetu“ publiku još više raznežila, a onda je došlo vreme da se u „Muškarcu treba samo kurva“, posle trubača, pojave i tamburaši.

„Zdravo Marijo“ je pravi „ženski“ album, stoga i ne čudi što je, posle prve tamburaške, Severina rekla: "Sve haljine koje nosim večeras poklanjam Fondaciji žena koje su ostale bez posla Isidore Bjelice."

Gosti – zvezde su bili poznati i pre početka koncerta, prvi je na scenu izašao Petar Grašo. Severina je duhovito ispričala kako je njen sugrađanin iz Splita kroz druženje potpuno promenio mišljenje o njoj u pozitivnom smislu, a onda se začulo „Ljubav jedne žene teče mi kroz vene...“ pa „Ko nam brani“. "Toliko sam željan nastupa u Beogradu da nisam mogao da sačekam svoje koncerte za nekoliko dana“, reče Grašo, a sudeći po reakciji publike, lepe večeri će prirediti visoki Splićanin 21. i 23. oktobra u Sava centru.

Violina „a la Balašević“ je debitovala u „Daj da biram“, a onda opet dva hita na prvu loptu – „Ajde, ajde, zlato moje“ i evrovizijska „Štikla“ koja je završena klečeći, uz stihove „Ja, na kolenima sam...“. Sve je bilo jasno – na binu izlazi Jelena Rozga. Najlepša splitska plavuša, kako reče Severina, nastavila je da peva „Ginem“, potekle su i suze biserne. Seve se vratila na binu u „Haljinici boje lila“, a „Dalmatinku“ je otpevala sedeći „u polumesecu“ ! Posebne ovacije je izazlava završavajući sa „...Dalmatinka, Srbijanka...“.

Pisalo se i pričalo minulih dana da su, u poslednje vreme, Severina i Nataša Bekvalac postale „k’o nokat i prst“, zato gostovanje novosadske barbike nije bilo iznenađujuće. Zajedno su otpevale, logično, „Prijateljice“, priključila im se i mlada zvezda „Operacije Trijumf“ Ana Bebić. Nata nije propustila priliku da pred sigurno rekordnim brojem ljudi u svojoj karijeri otpeva jedan od novijih hitova „Dobro moje“.

Već posle pesme „Tridesete“, mnogima najdraže sa aktuelnog Severininog albuma, došlo je vreme za poslednjeg gosta. Čim je koncert najavljen, pre nekoliko meseci, znalo se da će se na bini pojaviti i Goran Bregović. Uz nekadašnjeg idola, a sada bliskog saradnika, izvela je još dve nove, „Gade“ i „Pucajte u tamburaše“, moralo je da se zagrebe i po Bijelom dugmetu. „Ružica“ se uvek i svugde otpeva horski, tako je bilo i ovoga puta u Areni.

Pred spuštanje zavese Seve je napravila i omaž svetskim zvezdama, pa je tako uvod za „Adam i Seva“ bio fragment Madonine „Hung Up“, a u „Mala je dala“ umiksovane su i „Thriller“ i „Billy Jean“ pokojnog Majkla Džeksona. Pojavio se i dosadni „Ante“, Severina je kamionom uz „Gas, gas“ otišla na kratki predah. Brzo ju je publika vratila na binu, bis je otvorila „Ja samo pevam“.

Beograde, hvala najlipše što ste mi ispunili srce večeras. Ja san virovala u vas“ – tako je Severina najavila pesmu kojom obično završava koncerte, „Virujen u te“. „Ovo je sigurno jedno od najlipših večeri u mom životu“, rekla je za kraj - s obzirom na atmosferu koja je bila od početka do kraja koncerta, verujemo da je to zaista iskreno i spontano izašlo iz nje.

Desio se, eto, i taj dugo očekivani, prvi koncert Severine u Beogradu. Nagađanja da će nastupiti pred polupraznom Arenom, priče da je njen zenit slave već prošao – sve to je palo u vodu. Velika hrvatska zvezda je i ovoga puta demonstrirala maksimalnu posvećenost poslu - pripreme za jedan ovakav koncert, gde o svakom detalju mora da se vodi mnogo računa, traju mesecima. Maksimum je dala, beogradska publika je znala to da prepozna, pa nema sumnje da su Arenu svi napustili zadovoljni.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još