Pristupanje Srbije STO očekuje se u 2010.

BEOGRAD, 18. oktobra 2009. (Beta) - Srbija bi 2010. godine trebalo da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, izjavila je državni sekretar Ministarstva ekonomije Srbije Vesna Arsić.

"Nadali smo se da ćemo uspeti do kraja 2009. godine da završimo pregovore", kazala je ona agenciji Beta i dodala da to ne zavisi samo od Srbije već i od zemalja sa kojima Srbija tokom procesa pristupanja vodi pregovore o snižavanju carinskih barijera.

Kako je navela, tokom pregovora svaka od 153 zemlje članice može da zahteva da otvori pregovore sa Srbijom o snižavanju carinskih barijera, a uslovi koji se daju jednoj zemlji postaju deo pravila Svetske trgovinske organizacije i mogu ih koristiti sve zemlje članice.

Ona je kazala da je značajno pristupiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji ne samo zato što je to uslov za pristupanje EU, već zato što članstvo u STO pruža Srbiji mogućnost da pod povoljnim uslovima izvozi na tržište 153 zemlje članice. Srbija je proces pristupanja započela u februaru 2005. godine.

Pogledajte još