IPAK JE MOGUĆE: Kostarika živi i radi isključivo na “zelenoj” energiji

Prošlo je 75 dana od kada je Kostarika po polsednji put koristila naftu za proizvodnju električne energije. Zahvaljujući obilnim padavinama na početku godine, centralnoamerička država je u stanju da zadovolji sve svoje energetske potrebe iz obnovljivih izvora. Ovo svakako predstavlja prekretnicu u zelenoj proizvodnji energije, ali nema dokaza da će druge nacije biti u stanju da ponove taj uspeh ili da utvrde da je Kostarika napravila održivi sistem koji će i narednih godina funkcionisati.

Alternativna fosilna goriva nisu bez mana. Hidroelektrane za sada mogu da rade punim kapacitetom, zahvaljujući jakim kišama na početku godine, ali država bi trebala da spreči sušu ili će Kostarika morati da se vrati na korišćenje fosilnih goriva ukoliko želi da zadrži upaljeno svetlo.

Kostarika je razvila ovaj sistem proizvodnje električne energije zahvljujući relativno malom broju stanovnika, čitaj potrošača, (4,8 miliona) i zahvaljujući nrelativno nisko razvijenoj industriji. Kostarika se nalazi na vrlo aktivnom vulkanskom regionu, zahvaljujući tome ima mogućnost da iskoristi geotermalnu snagu uključujući hidro, solarnu i energiju vetra.

Pogledajte još