Okrugli sto o postizbornim koalicijama

BEOGRAD, 17. januara 2007. (Beta) - Ukoliko specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari saopšti predlog za status Kosova pre dogovora o novoj Vladi Srbije, njeno fomiranje bi moglo dospeti u krizu, ocenili su danas analitičari za okruglim stolom u Međunarodnom Press-centru u Beogradu.

Prema mišljenju analitičara, gotovo je izvesno da će u Skupštinu ući Demokratska stranka (DS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i Srpska radikalna stranka (SRS), kao i stranke manjina.

Na tribini o postizbornim koalicijama učestvovali su: direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić, politikolog Vukašin Pavlović, analitičar Đorđe Vukadinović i sociolog Vladimir Vuletić.

Oni su se saglasili da bi - ukoliko predlog o statusu Kosova bude saopšten preuranjeno i nepažljivo - kriza oko formiranja buduće Vlade Srbije mogla potrajati i tri meseca što bi dovelo do novog raspisivanja izbora.

"Pitanje je da li će to biti programska vlada ili će se formirati tako što će stranke najpre međusobno podeliti ministarska mesta", naveli su učesnici okruglog stola.

Politikolog Vukašin Pavlović rekao je da su koalicione Vlade, "sudbina Srbije" i to ocenio kao dobro jer smatra da "većinska vlada predstavlja opasnost u nestabilnim demokratijama".

On smatra da bi koalicija DS-a, stranaka okuplenih oko LDP-a i G 17 plus bila najpoželjnija sa aspekta "brzine sprovođenja društvenih promena", i da bi ona bila prihvatljiva za međunarodnu zajednicu.

Prema Pavlovićevim rečima, najveća nepoznanica na predstojećim izborima su izborni rezultati takozvanih malih stranka.

"Verovatno je da će dve male stranke ući u parlament, manje verovatno tri, dok je skoro neizvodljivo da uđe četiri", prognozirao je Pavlović.

On je dodao da je ulazak Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštinu neizvestan što može uticati na postizborne koalicije.

Direktor centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić rekao je da bi, ukoliko rešenje za Kosovo bude izneto nepažljivo, "uz osude međunarodne zajednice na račun srpskog naroda", moglo doprineti da DSS formira koaliciju sa SRS-om.

Analitičar Đorđe Vukadinović je ocenio da se "koalicioni kapacitet" DSS-a smanjio.

"Na to je uticao i Šešeljev testament u kojem je DSS izjednačen sa DS-om i pojavom koalicije okupljene oko Liberalno demokratske partije(LDP) sa kojom Koštunica ne bi ulazio u koaliciju", naveo je Vukadinović.

On je ocenio je da je predizborna kampanja gotovo svih stranaka bila "sramno skupa i glamurozna" i da su najefektnije kampanje imali DS, G17 plus i koalicija okupljena oko LDP-a.

Sagovornici su se saglasili da je predizborna kampanja najviše koristila stranci G17 plus.

Sociolog Vladimir Vuletić je ocenio da je predizborna kampanja "odmogla" SRS-u, i da je ta stranka nije iskoristila da se "reformiše".

Prema njegovim rečima, "bilo bi dobro da u budućoj Vladi budu predstavnici romskih partija jer bi to pomoglo da se reši problem društvene isključenosti".

Vuletić je s druge strane rekao i da bi dobro bilo da nova Vlada bude sastavljena od predstavnika velikih partija jer se time smanjuje mogućnost da nju utiću "ekonomski moćne grupe".

Zbog predizbornih konvencija i drugih obaveza, učeshe na okruglom stolu su otkazali predstavnici političkih partija koje učestvuju na izborima u nedelju, 21. januara.

Pogledajte još