Topljenje glečera će zalediti Evropu?

Golfska struja usporava i to će dovesti do nagle promene klime i u Evropi i u Severnoj Americi, kojima preti i novo ledeno doba.

- Dok se ceo svet zagreva, deo severnog Atlantskog okeana se hladi. To je dovelo do toga da golfska struja drastično slabi, posebno od 1970. godine - tvrdi Štefan Ramstorf iz Instituta za istraživanje klimatskih uticaja u Potsdamu, vođa tima naučnika.

Poremećaj cirkulacije

Morsku struju Atlantika pokreću razlike u gustini okeanskih voda. Tople i lakše vode s juga idu ka severu, gde se hladnije spuštaju i kreću na jug.

- Sada sveža voda stiže sa grenlandskog leda, što je dovelo do poremećaja cirkulacije. Morska struja je usporila i to će nastaviti da se dešava ako temperature na planeti nastave da rastu - kaže Džejson Boks, danski geolog.

Ova promena može imati drastičan uticaj na život u Evropi i Severnoj Americi.

Negativne posledice

- Ako se usporavanje golfske struje nastavi, promene će biti suštinske. Mnogo je negativnih posledica toga - od promena u ekosistemu i drastično manjeg broja ribe do potapanja priobalnih gradova poput Njujorka ili Bostona. Naravno, doći će i do naglih promena temperature na oba kontinenta - kaže Ramstorf.

Pojedina istraživanja pokazuju da će se naglo usporavanje, a možda i zaustavljanje golfske struje dogoditi veoma brzo, u ovom veku. Kako je ova struja zaslužna za zagrevanje velikih delova severne i zapadne Evrope, postoji realan strah da će doći do novog ledenog doba na Starom kontinentu.

Ipak, naučnici veruju da će promena temperature biti manja nego što se očekuje, ali posledice usporavanja i zaustavljanja golfske struje su nepredvidive.

Pogledajte još