UŽAS U DOMU UČENIKA: Silovatelja vratili da živi sa žrtvom

Goran Petković, direktor Doma učenika „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu, dozvolio je učeniku Đ. K. (16), osumnjičenom za silovanje petnaestogodišnje devojčice, da se vrati u dom iako je u njemu i učenica koju je napastvovao.

Podsetimo, kako je Kurir pisao, devojčica je u decembru prošle godine prijavila da su je u prostorijama doma učenika silovali Đ. K. i njegov drug (18), nakon čega je uprava doma slučaj prijavila policiji, koja vodi istragu.

Nedavno, Petković je doneo odluku da se osumnjičeni vrati, uprkos upozorenjima nastavnika da će povratak Đ. K. negativno uticati na devojčicino psihičko zdravlje.

Nastavnici ga upozorili

- Na zahtev vaspitača, održano je pedagoško veće, na kojem je direktoru predočeno kakve posledice po devojčicu može imati povratak dečaka u dom. Vaspitači su upozorili direktora da su od dece čuli da je dečak već provocirao silovanu devojčicu - kaže izvor Kurira iz Doma učenika „Angelina Kojić Gina“.

Prema njegovim rečima, vaspitači su predložili da se sa Đ. K. raskine ugovor i da to važi do okončanja sudskog postupka, jer, kako su istakli, ne žele da snose odgovornost ako se devojčici nešto desi.

- Jedan vaspitač je upitao direktora: „Šta ako devojčica uradi sebi nešto?“, na šta mu je direktor odgovorio: „To je njen problem, a ne naš.“ Vaspitači nisu mogli da veruju šta čuju - dodaje naš sagovornik.

Devojčica ugrožena

I socijalni psiholog Vesna Tomić iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ šokirana je odlukom direktora.

- Ako je direktor izgovorio da to nije njegova briga, zreo je za neki psihološki tretman. Povratak dečaka koji ju je silovao pogoršaće devojčicine probleme. Direktorovo ponašanje pokazuje da njegove kompetencije nisu na zadovoljavajućem nivou za poziciju na kojoj se nalazi - kaže Tomićeva i dodaje da je, osim devojčici, psihološka pomoć potrebna i dečaku koji ju je silovao.

U Ministarstvu prosvete potvrđuju da im se direktor obratio u vezi sa ovim slučajem.

- U odgovoru koji je poslat navedeno je da je potrebno da Dom učenika pokrene disciplinski postupak protiv učenika. O daljim merama odlučivaće Viši sud u Zrenjaninu - kažu u tom ministarstvu.

Direktor Doma
DEVOJČICIN PROBLEM JE AKO URADI NEŠTO SA SOBOM

Direktor Goran Petković kaže da ne postoji zakonski osnov da sa roditeljima Đ. K. raskine ugovor.
- Konsultovali smo sve relevantne institucije, ali smo odgovor dobili samo od pokrajinskog zaštitnika građana, iz kojeg se da zaključiti da radimo po zakonu. Centar za socijalni rad nije nadležan - kaže on, i potvrđuje da je rekao da je devojčicin problem ako nešto uradi sa sobom.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još