LUDAČKE BELEŠKE: Duga istorija psihijatrijskih problema kopilota iz Airbus-a

U njegovom stanu u Dizeldorfu pronađene su pocepane "ludačke beleške", objavio je BBC. Kažu da nema dokaza da se radi o političkim ili religijskim motivima u kopilotovim postupcima, a nije pronađeno ni oproštajno pismo.

Skrivao bolest od nadređenih

Među brojnim dokumentima i ličnim stvarima, u stanu je bilo mnoštvo pocepanih ispisanih beleški, čak i za dan tragične nesreće, zbog čega se pretpostavlja da je od svojih poslodavaca Lubic krio bolest", piše u izveštaju nemačkog istražitelja.

Nemački mediji navode da je 28-godišnjaka, koji je u utorak namerno srušio Airbus A320 u francuske Alpe i ubio 149 putnika i članova posade, nešto pre stravičnog pokolja ostavila verenica. S njom je bio u dugogodišnjoj vezi, a svadbu su planirali iduće godine.

"Imao je ozbiljnu krizu u vezi i bio je u emocionalnoj krizi. Moguće je da je ova tragedija rezultat njegovog raskida", piše Bild.

Citirajući interne dokumente i izvore unutar Lufthanse, list otkriva kako je kopilot tada proveo 18 meseci na psihijatrijskom lečenju. Od tada je bio pod "posebnom i redovnom medicinskom" kontrolom.

Položio sve testove sposobnosti

Lufthansin izvršni direktor Karsten Spor u četvrtak je priznao da je Lubic 2008. uzeo pauzu u letačkoj obuci. Međutim, kasnije je položio sve testove sposobnosti.

"Nakon što je ponovo prošao proveru, nastavio je s treningom. Položio je sve testove s odličnim rezultatima. Njegove letačke sposobnosti su bile bez greške. Lufthansa ima poseban sistem izveštavanja u kojima posada može bez straha od kazne prijaviti probleme ili ukazati na probleme kolega. Sve sigurnosne mreže koje smo imali, ili smo barem mislili da ih imamo, u ovom slučaju očigledno nisu radile", rekao je Spor.

Bio je omiljen u društvu, a obožavao je da trči

Komšinica Lubicovih roditelja u Montabauru rekla je nemačkom RTL-u da je kopilot bio potpuno normalan. "Bio je srećan jer je voleo svoj posao. Nije imao nikakve probleme. Uopšte ne mogu da verujem da je napravio takav užas", rekla je.

Poznanici kažu da kopilot nije bio usamljen već da je, naprotiv, imao puno prijatelja i bio omiljen u društvu zbog vesele naravi. Često je odlazio na kuglanje, i fanatično je trčao. Na poslu nikada nije pravio greške.

Najnenormalnija stvar kod Lubica bila je koliko je izgledao normalno, piše Independent.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još