U Subotici panika zbog besne lisice!

U dvorište porodice Sič, u subotičkom naselju Ker, u četvrtak je ušetala lisica, sa penom oko njuške, dok su građani bezuspešno pokušavali da nađu nekoga ko će da im pomogne i ukloni opasnu životinju.

Po rečima Tihomira Siča, lisicu koja je za sobom ostavljala krvave tragove primetili su oko 16 časova i odmah počeli da zovu nadležne službe.

- Zvali smo "Čistoću", pa Zoološki vrt, ali nam se niko nije javljao, potom Udruženje lovaca, koje nas je uputilo na komunalnu policiju, da bi nam oni rekli da to nije njihov posao - priča ljutito Sič. - Nisam odustajao, jer to nije bilo bezazleno. Zvao sam zatim policiju, a oni ponovo komunalnu policiju, koja je došla tek oko 19 časova, počela da slika i oterala lisicu.

Sve vreme lukava lija je bila mirna, što je građane dodatno uplašilo, jer u kraju ima dosta dece, a reakcija besne životinja može biti nepredvidiva. Lisica je pobegla u pravcu stare ciglane i postoji mogućnost da ponovo poseti nečije dvorište.

Građane je dodatno uznemirilo što u ovakvim slučajevima nemaju kome da se obrate za pomoć.

U komunalnoj policiji objašnjavaju da divlje životinje nisu u njihovoj nadležnosti, dok su nam u Udruženju lovaca potvrdili da ih često zovu zbog sličnih situacija, naročito na obodima grada, ali da oni nemaju dozvolu da reaguju.

- Po zakonu, lovac ne sme da puca u naseljenom mestu, odnosno, 200 metara od zvaničnog lovišta, tako da nemamo kako da reagujemo - kratko su nam rekli lovci i uputili nas na veterinarsku inspekciju.

U petak smo pokušavali da dobijemo komenatar veterinarske inspekcije, ali nam je rečeno da su svi inspektori na terenu. Takođe, inspekcijske službe nemaju dežurstva, da bi reagovale u svako doba dana i noći.

- Znači, nama ostaje da se nadamo da lisica, srndać, zmija ili neka druga životinja ne zaluta u u neko domaćinstvo, jer nema ko da nam pomogne - kažu zabrinuti meštani, koji su celo popodne bili na ulici i posmatrali šta će se destiti sa lisicom.

ZOOHIGIJENA

U DRUGIM gradovima ovakav problem rešava služba komunalne zoohigijene, koja dežura posle radnog vremena i tokom vikenda i koja, između ostalog, ima za zadatak hvatanje divljih životinja i njihovo vraćanje u prirodnu sredinu.

novosti/nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.