DS predstavila ekonomski plan Vlade za bolji život

BEOGRAD, 17. januara 2007. (Beta) - Demokratska stranke (DS) ocenila je danas da će buduća vlada naslediti budžetski deficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, a da će buduća vlada DS-a predložiti izbalansirani budžet koji će omogućiti normalnu monetarnu politiku.

Na konferenciji za novinare u DS-u na kojoj je predstavljen ekonomski plan "Vlade za bolji život" rečeno je da će ključni pravci ekonomskog plana biti ubrzanje evropskih integracija, stabilnost cena i dinara, redovnost plata i penzija i bolji život za sve.

"Ubeđeni smo da imamo najprecizniji i najjasniji plan. Imamo snagu da uvedemo Srbiju u EU. Mi hoćemo da ujedinimo sve građane za bolji život. Zato tražimo podršku za ostvarenje svog plana od svih građana i apsolutni smo ubeđeni da ćemo na izborima ostvariti pobedu", rekao je lider DS-a Boris Tadić na konferenciji za novinare.

Tadić, koji je i predsednik Srbije, rekao je da se Srbija suočava sa velikim izazovima do jednog novog trenutka kada će se EU prošitrivati i da tada Srbija mora biti spremna za priključenje EU.

Kandidat za premijera DS-a Božidar Đelić je rekao da će nova vlada u roku od tri meseca nastaviti pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, raditi na tome da Srbija dobije status kandidata za ulazak u EU do kraja godine, i da dobije "belu šengensku listu" do kraja 2008.

Đelić je rekao da garantuje da će sve plate, penzije, socijalna davanja i dodaci biti redovni, da će nova vlada DS-a biti vlada štednje i da će svaki dinar biti upotrebljen u ineteresu građana, a ne u političku korist.

Kandidat za premijera DS-a je obećao da će njegova vlada u prvoj godini mandata smanjiti nezaposlenost. da će njen cilj biti dve milijarde evra godišnje grinfild investicija i da će formirati posebno mesto potpredsednika za domaće i strane investicije.

Đelić je rekao da bi vlada DS-a povećala agrarni budžet za 50 odsto, donela zakon o ravnomernom regionalnom razvoju u roku od tri meseca od firmiranja vlade i ukinula participaciju na lekove za decu i najstarije građane.

Đelić je ocenio da će izglasavanje budžeta Vojvodine omogućiti 220 miliona evra za investicije u pokrajini i da će DS predložiti nekoliko zakona koji će omogućiti da Vojvodina, kao i sve lokalne samoupravea, dobije prave ingerencije u sferi ekonomske aktivnosti.

"Značajan deo sredstava od privatizacije NIS-a će ostati Vojvodini i naročito će biti upotrebljen za resavanje ekoloških problema naročito u Pančevu", rekao je Đelić i dodao da bi vlada DS-a u prvoj godini mandata realizovati podelu besplatnih akcija iz Privatizacionog fonda.

Kao mere koje bi vlada DS-a uvela ukoliko pobedi na izborima Đelić je naveo i ukidanje poreza na kupovinu prvog stana bez obzira na starosnu dob kupaca, povećanje kupovne moći penzionera, formiranje državnog stipendijskog fonda i plan finansijske podrške za 1.000 najboljih ideja.

Đelić je najavio i ukidanje poreza na dodatu vrednost na informatiku i softver sa 18 na osam odsto, formiranje ministratsva za informaciono društvo, kao i povećanje nadokanade za žene koje odrzavaju trudnoću sa 65 na 100 odsto.

Pogledajte još