OVE NAMIRNICE SU GORE OD DROGE: Da li ste ovisnik?

Ako ih često jedete, ovih pet jela će vas sigurno učiniti zavisnim. Iako je koncept zavisnosti od hrane diskutabilan među naučnicima, postoji sve više dokaza da procesuirana, masna i slatka hrana kao što su pica, čokolada, čips i kolači – stvara mnoge probleme.

U najnovijem istraživanju, dr Nikol Avena otkrila je da ljudi koji stalno jedu određene namirnice imaju tipično zavisničko ponašanje.

Avena je tražila od 504 ispitanika da identifikuju namirnice zbog kojih imaju najviše problema. Kako bi definisala “problematičnu hranu”, dala im je da koriste skalu zavisnosti od hrane, sa Jejla, prema kojoj su morali da navedu u kojoj meri se slažu s tvrdnjama poput: “Jeo sam to dok mi nije pozlilo” ili “Često se osećam tromo ili slabo nakon prejedanja”.

Avena je zatim rangirala različite namirnice i stvorila skalu onih koje najviše uzrokuju zavisničko ponašanje. Navela je koja to hrana stvara najviše, a koja najmanje zavisnosti.

Hrana koja uzrokuje najveću zavisnost:

Pica (4.1)
Čokolada (3.73)
Čips (3.73)
Kolačići (3.71)
Sladoled (3.68)

Hrana koja stvara najmanje zavisnosti:

Svež krastavac (01.53)
Šargarepa (1.60)
Pasulj (1.63)
Jabuka (1.66)
Smeđi pirinač (1.74)

Lako se može primetiti da je hrana koja je stvorila najviše psihičkih i fizičkih tegoba ista ona koja je najviše obrađena i bogata dodatim mastima i šećerom.

– Nekoliko istraživanja pokazalo je da ove namirnice mogu uzrokovati ponašanja i promene u mozgu koje bi se lako mogle dijagnostikovati kao zavisničke, poput onih kod alkoholičara ili narkomana – napominje Avena.

Međutim, ta istraživanja su uglavnom izvedena na životinjama, što znači da naučnici poput Avene imaju još puno posla pre nego uspeju da dokažu da određene vrste hrane mogu da podstaknu zavisnost i oštetite mozak. Iako postoje zvanične dijagnoze poremećaja u ishrani, zavisnost od određene hrane još nije dokazana.

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.