Koncert 100 truba u čast oslobođenja Beograda

BEOGRAD, 19. oktobra 2009. (Beta) - Na Trgu Republike večeras u 19.45 biće održan koncert "Stotinu srpskih truba - Beogradu na dar", u čast 20. oktobra, Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, čijem obeležavanju će prisustvovati i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

"Pred beogradskom publikom i ruskim gostima nastupiće 100 srpskih trubača iz najboljih orkestara užičkog i dragačevskog kraja i sa juga Srbije, iz Vranja, Surdulice i Vladičinog Hana", kaže se u saopštenju Televizije B92, koja će direktno prenositi koncert.

B92 navodi da će trubači svirati "iz sto truba kao jedan jedinstveni orkestar, što će ujedno biti i najbrojniji trubački orkestar svih vremena u svetu". Rekord trenutno drže Nemci sa 58 truba u jednom orkestru.

Na repertoaru će biti srpske melodije "Tamo daleko", "Igrale se delije", "Svilen konac", "Marš na Drinu", "Moravac", kao i ruske pesme "Kaljinka", "Rjabinuška", "Podmoskovske večeri" i "Kazačok".

Televizija B92 je medijski pokrovitelj događaja, koji su inicirali generalni direktri Srbijagasa Dušan Bajatović i Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko.

Pogledajte još