Istrajnost mitskog: Izložba „Ethnic Vibes” Ivane Kaline Mitrović

Roland Bart u svojim „Mitologijama” kaže: „Neprestano lutamo između predmeta i njegove demistifikacije, nemoćni da dočaramo njegovu ukupnost: jer ako prodremo u predmet, oslobađamo ga, ali ga uništavamo; a ako mu ostavimo njegovu težinu, poštujemo ga, ali ga rekonstruišemo kao još uvek mistifikovan.” Rad Ivane Kaline Mitrović upravo balansira između navedenih krajnosti. Umetnica polazi od piktograma kao osnovnog motiva koji povezuje umetnost praistorijskih ljudi i drevnih civilizacija sa tradicionalnom narodnom umetnošću, a potom i sa savremenom vizuelnom kulturom, i iznova kreira motive primenjujući postupke koje nude savremene digitalne tehnologije. U tom procesu, ornament sa jednog tradicionalnog predmeta narodne umetnosti preoblikuje se i ugrađuje u kompoziciju digitalne slike. Šta se gubi, a šta zadržava u tom procesu ponovnog kreiranja drevnog motiva savremenim sredstvima i tehnologijom? Sličnost sa polazištem je neporeciva, ali idejna osnova ovakvog postupka i njegovo formalno ishodište čine ovako nastale slike samostalnim umetničkim delima. Da li piktogrami sa tih umetničkih dela zadržavaju vezu sa predmetom iz kojeg su istrgnuti? Umetnica postavlja pitanja o tome šta se dešava sa jednom predstavom ako je izolujemo od njenog prvobitnog konteksta i upotrebimo je u drugom vremenu i u drugačijem mediju. Da li jedan autohtoni narodni ornament gubi svoje magijsko značenje kada ga prevedemo u drugi medij, digitalizujemo, preobličimo ili upotrebimo na drugom materijalu? Da li predmeti koji su izgubili svoj mitografski karakter i dalje u nama izazivaju uzbuđenje? Da li njihovo magijsko značenje nestaje?

Segment izložbe koji nosi naziv „Gift Shop” predstavlja upotrebne predmete koji ponavljaju motive i kompozicije digitalnih slika. Umetnica daje motivima ulogu sličnu prvobitnoj, a to je da budu deo ukrasa, odnosno dizajna, upotrebnih predmeta. U vreme kada su nastajali, ti predmeti su bili vez, ćilim ili ogrlica. Danas su to predmeti bliski savremenom čoveku i njegovim potrebama. Ovim delom izložbe Ivana Kalina Mitrović, između ostalog, otvara brojna pitanja koja se tiču uloge dizajna kako u savremenoj umetnosti, tako i u sveopštoj ekonomiji umetnosti.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Gradskog sekretarijata za kulturu, a posetioci će moći da je pogledaju do 7. aprila.

Pogledajte još