BAKA ŽIVA LEGENDA: Duvam travu da zaboravim traume rata u Bosni

Anđa Agić (75), majstorski kandidat i najbolja šahistkinja Bačke Palanke svih vremena, puštena je iz pritvora gde je boravila 48 časova jer je policija u njenoj kući, u Ulici Rodoljuba Čolakovića 8, pronašla 43 grama marihuane sakrivene u kuhinjskom posuđu.

Živci

- Nemam šta da krijem. Jedina istina je da koristim povremeno marihuanu kao džoint jer me ona smiruje i pomaže da zaboravim traume rata koje sam doživela u Bosanskom Šamcu gde sam do 1992. radila u jednoj fabrici kao referent HTZ - kaže ova baka obučena u farmerke i jaknu.

Izbeglica

Njeni su, priča ona, kolonisti u Bačkoj Palanci, a ona se vratila u zavičaj radi posla, da bi ponovo došla u Bačku, ali kao izbeglica, kad je već počeo rat u Bosni. Uspela je da u ovom gradu od svoje ušteđevine i fondova za izbeglice napravi kuću u kojoj živi iako još nije završena.

Policija kod Anđe Agić pronašla 43 grama droge

- Imam malu socijalnu pomoć, a pomažu me i rođaci koji žive ovde blizu, u komšiluku. To su sva moja primanja, ali ni moje potrebe nisu velike, važno mi je da mogu da igram šah i popijem pivo u klubu – ispričala je Anđa.

Milan Šebez, drugi veliki palanački šahista, kaže da je Agićeva najveća palanačka urbana legenda.

Drugi put pala zbog droge

Nezvanično saznajemo da je Anđa drugi put uhapšena zbog droge.

- Policija je i pre nekoliko godina kod nje našla marihuanu, ali je bila manja količina nego ovom prilikom, i prošla je sa uslo

- Njena najveća ljubav je šah i redovno je u klubu gde uz šahovsku tablu, pivo i cigarete provede celo veče. Ponekad se može videti i u kladionici gde ima svoje stalno mesto – kaže majstor Šebez i dodaje da je njena lična odluka da tako provede starost koju njeni poznanici i sugrađani poštuju.

Radovan Radonić ističe da njegova poznanica Anđa Agić, iako je odsustvovala 20 godina iz Palanke, u gradu ima simpatije sugrađana. Iako deluje povučeno, priča Radonić, Anđa je donela bosansku druželjubivost i komunikativnost.

Izvor: Blic

Pogledajte još