SVAKA ČAST: Fitnes mama OBJASNILA kako se može izgledati posle dve trudnoće!

U idealnom slučaju žene se tokom trudnoće ugoje između 10 i 12 kilograma, što podrazumeva balansiranu ishranu i fizičku aktivnost poput šetnje, umerenog vežbanja, joge za trudnice...

Međutim, pitanje koje se najčešće postavlja je koliko je vremena potrebno za vraćanje težine na onu pre trudnoće.

Tanja Pajtić ima 30 godina, dvoje dece (drugo dete je rodila pre 3 meseca) i telo fitnes šampionke. Sportom je počela da se bavi jako rano, aktivno u srednjoj školi, a ovo je njen recept “kako se vratiti na devojačku liniju”.

(old_image)


-
Opredelila sam se za funkcionalni trening neposredno pre prve trudnoće. Pošto živim aktivno, i za vreme trudnoće redovno sam vežbala do 7. meseca, a onda primenjivala korigovan program za trudnice, dosta hodanja i vežbe sa loptom i trakama. Sa 27 godina rodila sam moju prvu ćerku Vanju, imala sam lepu i bezbrižnu trudnoću u kojoj sam uživala, bila sam aktivna trudnica koja je pešačila, vozila bicikl,čak i skijala u 4. mesecu.
Sve to je doprinelo da se ugojim samo 10 kg za vreme trudnoće. Počela sam da vežbam nakon 3 meseca, kilogrami su polako spadali, uz trening telo mi se zatezalo, a nakon 6 meseci ja sam imala ponovo fit izgled kao i pre trudnoće. I u drugoj trudnoći sam se ugojila 10 kilograma.

S obzirom da se svaki slučaj razlikuje, dvostruka mama i fitnes instruktorka savetuje da sa treningom i redukcijom ishrane počnete tek nakon konsultacije sa svojim doktorom. Ukoliko je sve sa vašim zdravljem i psihofizičkim stanjem u redu, sa vežbama možete početi već posle 2 nedelje od porođaja. A kojom brzinom odlaze kilogrami?

(old_image)



- Prvenstveno zavisi od toga koliko je osoba dobila kilograma u trudnoći i od stanja pre trudnoće. Ako je osoba posvećena i uporna, višak kilograma nestaje u roku do 2-4 meseca.

Program koji Tanja vodi namenjen je postizanju optimalnog nivoa funkcionalnih sposobnosti vežbačica - podjednako njihovog izgleda i zdravlja. Uvodni deo treninga čine vežbe aerobnog karaktera, glavni deo treninga održava puls u optimalnim vrednostima da bi vežbanje imalo uticaja na kardio-respiratorni sistem i metabolizam masti. Vežbe su namenjene zatezanju i jačanju mišićnih grupa, i redukciji masnih naslaga. U završnom delu treninga radi se dopunski ili korektivni deo u zavisnosti od individualnih potreba.


A koliko je vežbanje nakon porođaja učinkovito najbolje svedoče osmesi majki koje su na dobrom putu da se vrate na devojačku liniju.

Pogledajte još