STRAŠNO Srpkinje imaju i više od 20 abortusa!

Neke žene u Srbiji, po istraživanju koje je pokrenula kompanija Richter Gedeon, imaju i po 20 i više abortusa tokom života, što je posledica neznanja i predrasuda.

Ova cifra zvuči zaista zastrašujuće i po savetima lekara nije dobra ni za zdravlje, a svaki abortus može smanjiti šanse da posle toga žena opet ostane u drugom stanju.

Isto istraživanje pokazalo je da je najpopularniji metod protiv neželjene trudnoće upotreba kondoma. Mežutim, čak i uz upotrebu kondoma jedna trećina žena zatrudni. Opet, za jednu grupu je optimalna hormonska kontracepcija, za drugu je odgovarajuća spirala, a za treću, pak, hitna kontracepcija.

- Ona omogućava, ukoliko je neki od metoda redovne kontracepcije zatajio ili, što je češće u Srbiji, se uopšte nije ni koristio, da žena ima poslednju šansu da popije tabletu za hitnu kontracepciju. Ona se koristi posle nezaštićnog seksualnog odnosa, ukoliko žena ne želi da ostane trudna, ukoliko hoće da je ta tableta sačuva od neželjene trudnoće i spreči abortus. A ako je trudnoća neželjena, po pravilu završava abortusom u oko 99 posto slučajeva – kaže profesor Ana Mitrović Jovanović, načelnik dnevne bolnice GAK „Narodni Front“.

Pogledajte još