Zašto "Novu energiju" otvara ambasador Izraela

Ambasador Levi će nam preneti iskustva Izraela koji je do sredine osamdesetih bio država čija se ekonomija bazirala na izvozu mandarina i brušenju dijamanata.

U julu 1985. godišnja stopa inflacije u Izraelu bila 480% što je u tom momentu bio svetski rekord. Odlula vlade Šimona Peresa da stvori uslove za razvoj IT industrije i onoga što danas poznajemo kao "Silicon Wadi" (Wadi - dolina, na arapskom) - presudno je uticala na ekonomiju zemlje. Za manje od 10 godina, Izrael je potpuno promenio profil svoje privrede i danas je i pored svih izazova ekonomske krize i neprijateljskog okruženja - 25. ekonomija sveta, 36.000 dolara po glavni stanovnika. 600 milijardi dolara je godišnji izvoz Izraela i polovina toga je izvoz visoke tehnologije.

Ambasador Levi je o ovoj temi pričao na The Economist konferenciji koju je Color Press Grupa organizovala u decembru prošle godine kada je uporedio Izrael i Srbiju: "Mi nemamo naftu, nemamo gas, nemamo velike reke i šume! Imamo više istoje nego vode! Imamo dva jezera od kojih je jedno potpuno mrtvo - Mrtvo more, a drugo umire - Galijejsko jezero. Nemamo veliku teritoriju i jedino što imamo su ljudi! Ljubi su naše najveće bogatstvo! Mislim da je Srbija u sličnoj poziciji!", rekao je Levi.

Konferencija će pokušati da odgovori na brojna pitanja iz ove oblasti: Šta Srbija treba da učini kako bi olakšala poslovanje IT-industrije, ubrzala e-upravu, omogućila e-prodaju; kakvi su trendovi u online-marketingu, šta se dešava sa selebritijima na društvenim mrežama i da li je moguća e-revoulucija? To su samo neke od tema kojima će se baviti preko 1.000 učesnika "Nove energije" iz Srbije i celog regiona.

Učešće na “Novoj energiji” je besplatno, obezbeđene su i specijalni aranžamni u MK Resortu za sve posetioce konferencije.

Predavanje ambasadora Levija sa konferencije The Economist – Svet u 2015. možete poslušati ovde.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.