DOKTOR STEVAN: Kako odabrati kremu za lice ako imate 30+

0

U želji da vam približi naučna saznanja o negovanju kože lica i tela, portal Nadlanu uspostavio je saradnju s najautoritativnijem stručnjakom u toj oblasti, doktorom Stevanom Blagojevićem.

Osim što je tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju koja testira sve kreme koje dolaze na naše tržište, doktor Blagojević aktivno prati najnovija dostignuća u oblasti kozmetologije i industrije lepote. Njegova predavanja na konferencijama, kongresima, panelima i simpozijumima uvek su najposećenija.

Polovinom druge decenije XXI veka u Srbiji, gde je sinonim lepote uvek bilo negovano lica, postavlja se pitanje kako imati baš takvu, održavanu i lepu, kożu lica.

Nesporno je utvrđeno da je koża kod osoba 30+ izložena dugogodišnjem dejstvu agresivnih spoljnih faktora, kao što su vetar, sunce, smog i duvanski dim. Na sreću, u tom dobu hormonske promene još ne utiču na transformaciju koże lica.

Koži sa 30+ potrebno je nadoknaditi vodu, dakle pomoći joj da povrati mekoću, elastičnost i sjaj. U ovom uzrastu ne preporučuje se korišćenje kreme koje imitiraju hormone.

 – Prvi znaci koji nam ukazuju na 30+ su “izrażajne” bore koje su posledica kontrakcije mišića lica. Da bi zaustavili njihovo dalje produbljivanje najbolje je koristiti hidrantnu kremu, koja obezbeđuje vlagu. Kako je uvek mudro ići ispred vremena i u susret problemu, predlažem i kremu koja, osim hidrantnog svojstva, sadrži i antioksidanse kao što su vitamin E i C i UV zaštitu.

Kada je hidrirana, koži treba ponuditi regeneraciju. Kreme za regeneraciju koże praktično kompenzuju početni gubitak elastičnosti i utiču na mehanizme koji obnavljaju ćelije koże. To su kreme sa retinolom, alfa-hidroksilnim kiselinama, i sa raznim biljnim ekstraktima (żen-šen i slično), a za bore koje smatrate da su neprimereno izrażene za uzrast 30+, może se korisiti i krema sa manjim sadrżajem hijaluronske kiseline.

Kvalitetna krema za lice uvek ima blag miris, tek da se oseti kada pribliżavamo prste s kremom licu, brzo se upija i jednostavno postaje deo naše koże lica, vrata i dekoltea. Uvek izaberite kremu na čijoj deklaraciji piše ono što od nje očekujete. Ako imate suvu ili masnu kożu, koristite kremu baš za vaš tip koże. Ako ne znate kakav tip kože imate, posetite dermatologa na osnovni pregled. –

Foto: Yayimages/Ilustracija/Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.