Bitno za svaku ženu: Znate li šta je pilula za dan posle?

Većina žena u životu ima više od jednog seksualnog partnera, a statistika kaže da u Srbiji prosečna žena tokom života ima šest seksualnih partnera. Bez obzira na seksualno ponašanje i emotivni status, potencijalni problem ili greška u primenjenoj kontraceptivnoj metodi svima se može desiti.

Podaci istraživanja "Eskapele Internešnl Kontrasepšn Risrč" kažu da je u čak 89 odsto slučajeva razlog za primenu hitne kontracepcije problem sa izabranim kontraceptivnim sredstvom.

Iako se uobičajeno veruje da se to najčešće dešava sasvim mladim devojkama, čak 89 odsto žena koje posegnu za urgentnom kontracepcijom je starije od 25 godina, a čak 84 odsto njih ima i dete ili decu. U dve trećine slučajeva u pitanju su žene koje imaju stalne partnere, dakle, ne one koje ulaze u seksualne odnose bez razmišljanja.

Najpopularnija metoda kontracepcije u Srbiji je upotreba kondoma, ali čak i uz upotrebu kondoma jedna trećina žena zatrudni. Stopa nataliteta nam je svake godine u opadanju, dok smo po broju abortusa vodeći u Evropi. Neke žene u Srbiji imaju i po 20 i više abortusa tokom života, što je posledica neznanja i predrasuda.

Zato je veoma važno da žene budu informisane o hitnoj kontracepciji kako bi, ako su imale nezaštićen seksualni odnos , znale da pre kiretaže postoji još jedan korak da se izbegne neplanirana trudnoća.

"Kada je kontracepcija u pitanju na teritoriji Srbije mi imamo mogućnost da našim pacijentkinjama u reproduktivnom periodu od adolescencije i tokom svih onih godina do menopauze ponudimo optimalni metod kontracepcije individualno prilagođen svakoj osobi. Za jednu grupu je optimalna hormonska kontracepcija, za drugu grupu je optimalna spirala, za treću grupu pak nešto treće. Nema kontraceptivnog metoda koji odgovara svakome. Važno je da je kontraceptivni metod bezbedan, efikasan, dostupan. Takođe moramo znati da postoji i mogućnost da ukoliko je neki od metoda redovne kontracepcije zatajio ili, što je češće u Srbiji, se uopšte nije ni koristio, da žena ima poslednju šansu da popije tabletu za hitnu kontracepciju koja se koristi posle nezaštićnog seksualnog odnosa ukoliko žena ne želi da ostane trudna, ukoliko hoće da je ta tableta sačuva od neželjene trudnoće i spreči abortus. Ako je trudnoća neželjena po pravilu ona završava abortusom u oko 99 odsto slučajeva", kaže profesor dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik dnevne bolnice GAK "Narodni Front".

Hitna kontracepcija je poslednja šansa za sprečavanje nastanka neželjene trudnoće ukoliko je primena primarnog kontraceptivnog sredstva bila neadekvatna (pucanje ili spadanje kondoma, greška u metodi prekinutog snošaja, zaboravljanje uzimanja oralnih kontraceptivnih pilula).

Ovaj vid kontracepcije, poznatiji kao "pilula za jutro posle", služi samo kao rezervna podrška posle nezaštićenog seksualnog odnosa u roku od 72 sata, a jedna vrsta tableta i do 120 sati.

Primarni mehanizam tablete za hitnu kontracepciju da spreče ili odlože ovulaciju ili da spreče implantaciju oplođene jajne ćelije u zid materice, što znači da hitna kontracepcija ne pruža zaštitu od neželjene trudnoće ako bi se uzela unapred.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još