Sve što morate znati pre nego što odete u Emirate

Ukoliko ste mladi i nezaposleni, a pritom i obrazovani, i ukoliko razmišljate da potražite posao u inostranstvu, Ujedinjeni Arapski Emirati su u poslednjih nekoliko godina jedna od najtraženijih država za nastavak života naših građana.

Na internet portalu “Naš biro” je objavljen veoma interesentan tekst koji govori o tome šta vam je sve potrebno kako bi preživeli u ovoj zemlji. Evo o čemu ćete morati da razmišljate ako odlučite da se preselite u UAE.

Smeštaj je ovde izuzetno bitna stavka jer vam je to najveći trošak; da li vam je firma obezbedila “krov nad glavom” ili ne, diktira pregovore za platu. Jače kompanije uglavnom obezbeđuju smeštaj; ako niste u braku i dolazite sami, očekujte cimera (osim ako niste u top manadžmentu, ali onda ovaj post i nije za vas). Ukoliko dolazite sa porodicom, umesto smeštaja vam daju “living out allowance”, pa vi tražite stan da se uklopite u cifru.

U baš jakim kompanijama je princip da nađete stan, donesete im ugovor i oni iskeširaju, ali to je već “uboden bingo”; ako vam se ukaže takva prilika, ostatak ovog posta vam ne igra nikakvu ulogu – preskočite ga i osećajte se srećno i zadovoljno.

Ako vam kompanija nije obezbedila smeštaj, plata od 2.000 eura nije baš dovoljna za život. Jer, cena iznajmljivanja stana je od 1.000 eura pa naviše, u zavisnosti od lokacije. Ukoliko nađete jeftinije, to će uglavnom biti na dalekoj periferiji, tako da pare koje ste uštedeli će otići za prevoz do posla i nazad.

Ako tek tražite posao u Emiratima, informišite se na vreme kako to da uradite, kolika je konkurencija, šta vas čeka pre nego što stignete…

Ne kažem da nije izvodljivo, ali je jako teško i ne bih preporučio prihvatanje ponude ispod 2.500 eura ili 3.000 eura (12.500-15.000 AED). Neko će reći kako u Srbiji rade i za 200 eura ili nemaju posao uopšte, i kako bi opušteno za 700-800 istih došli ovde. E pa rođaci, takve egzibicije van svoje zemlje nisu baš najpametnije; prestanite da gledate samo iznos, gledajte i troškove! Prvo, uzmite u obzir da vrednost tog iznosa varira u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, što će reći da 700 eura u Srbiji nije iste vrednosti kao ovde u Emiratima.

U poslednjih godinu dana iznos koji je potrebno izdvojiti za mesečne troškove hrane i kućnih potrepština se udvostručio. Prošle godine u ovo vreme je potrošačka korpa u proseku bila oko 100 do 120 eura mesečno za dvoje, prošlog meseca 200 eura (i to samo ako birate gde kupujete, inače može isto to da vas košta i 400 eura!). Za obrok van kuće (računam kuvanu hranu) potrebno je minimalnih 20 eura na dnevnom nivou.

Nadlanu / izvor: nasbiro

Pogledajte još