Ispovest tinejdžerke koja je preživela pakao: Oteli su me iz ruku brata i brutalno silovali

One nisu jedine. Prema nekim podacima, oko 4.000 jazidskih žena i devojaka trenutno je u ISIS-ovim rukama. Džihadisti ih siluju i zlostavljaju, a mnoge su prisilili na brak i na prelazak na islam.

Na dan kada su Amel i Jvan otete bile su sa nekoliko rođaka na području udaljenom nekoliko kilometara od Tel Azera, gradića blizu Sindžara na severozapadu Iraka. Bilo je vruće, a Amel je sa starijim bratom Kherom hodala i pričala držeći ga za ruku. Međutim, napala ih je nekolicina bradatih boraca. Bili su visokog rasta i govorili su arapski.

– Prvo su nam rekli da nam neće ništa, da će nas samo odvesti u neku kuću. Međutim, oteli su mi brata. Vikao je za mnom, pokušavala sam da sakrijem suze. Hteo je da me spase. Majka ga je kasnije našla među mnogim drugim mrtvim muškarcima. Pokušala je da razgovara sa njim, ali odgovora nije bilo – priča Amel.

Nju i Jvan džihadisti su iz Tel Azera zajedno sa još pedesetak žena i devojaka odveli u Mosul, drugi najveći irački grad, u kojem je prošlog leta vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi proglasio kalifat. U velikoj neudobnoj kući sve su ih razdvojili u dve grupe.

Kada su džihadisti došli po JVan, ona je zaplakala i počela dozivati Amel. Borci su ih stoga odveli obe. Njih dve su dali kao dar svojim saborcima u Faludži. Završile su u vili kod ISIS-ovaca Abu Hasana i Abu Jafe. Za ovog drugoga Amel kaže da je bio jedan od ISIS-ovih zapovednika. Obojica su svake večeri napuštali kuću kako bi išli na bojište.

– Jednom dnevno dali bi nam hranu i jako malo vode. Nismo mogle da spavamo jer smo bile prestravljene -kaže Amel. Obe su devojke silovane u jednoj sobi.

Nekad bi plakala i rekla da joj se ne sviđa tu, ali Abu Hassan bi odbrusio: “Ako je tako, onda ću te razdvojiti od Jvan. Želiš li na slobodu, nazovi roditelje, reci im da pređu na islam i nakon toga vratiću te njima“.

Devojke su uspele da jedne noći pobegnu iz zatočeništva, a ubrzo nakon toga stigle su i do svojih porodica. U trenutku bega, obe su nosile duge crne halje, a lica su prekrile nikabom. Nakon kraćeg boravka u sigurnoj kući i u kući vozača koji ih je spasio, otputovale su u Bagdad. Tamo su ih smestili sa drugim jazidima, a zatim su ih sve avionima prebacili u Kurdistan kako bi se vratili svojim porodicama.

Međutim, i nakon povratka, devojke su suočene sa brojnim izazovima. Njihove porodice su smeštene u izbegličkim kampovima, u kojima sve vrvi od glasina i podbadanja, što je naročito usmereno prema žrtvama silovanja. Jazidi jako drže do svojih tradicija i osobe koje pređu na druge vere najčešće budu ignorisane. S obzirom na razmeru ISIS-ovih zločina, jazidski lideri su u više navrata javno dali podršku beguncima iz džihadističkog zatočeništva, koji su u mnogim slučajevima silovani, zlostavljani i prisiljeni na prelazak na islam.

Danas se Amel nalazi u Štutgartu, u kojem joj je obećano stalno boravište, školovanje i medicinska i psihološka pomoć, sve u sklopu inicijative za zlostavljane jazidske devojke i žene koju je pokrenula nemačka savezna pokrajina Baden-Vurtemburg. Sa njom je otišla i Jvan.

Nadlanu / izvor: jutarnji.hr

Pogledajte još