Specijalne mere obezbeđenja

BEOGRAD, 19. oktobar 2009. (FoNet) - Predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, koji sutra dolazi u jednodnevnu posetu Beogradu, obezbeđivaće nekoliko hiljada srpskih policajaca i agenti Federalne službe bezbednosti Rusije.

Na trasi kretanja Medvedeva biće povremeno obustavljan saobraćaj u oba smera u pojedinim ulicama na Novom Beogradu, Savskom Vencu, Paliluli i Vračaru.

Parkirana vozila biće uklanjana, javlja RTS, pozivajući se na izjavu Slobodana Vukolića iz MUP, koji smatra da je najbolje da građani sutra koriste gradski saobraćaj.

Uoči posete Medvedeva, MUP je formirao specijalni štab čiji je zadatak izrada bezbednosnog plana, isto kao u maju prilikom dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Maršuta kojom će se kretati Medvedev nije poznata. On stiže predsedničkim avionom Iljušin u ranim jutarnjim satima, a Beograd napušta istog dana uveče.

Ulicama Beograda Medvedev bi trebalo da se kreće automobilom marke Zil-41052. Reč je o oklopnom automobilu, sa neprobojnim staklima i visokim stepenom zaštite, ručno izrađenim za ruski državni vrh, koje može da se kreće brzinom do 195 kilometara na čas.

Automobil ima sedam sedišta, težak je oko 5.500 kilograma, a može da izdrži i manji nuklearni udar.

Prema nekim informacijama, debljina krova automobila od titana je 12 centimetara i on bi mogao da izdrži težinu tenka tipa T-72.

Stakla na prozorima mogu da izdrže hice iz minobacača, a točkovi se automatski pretvaraju u gusenice kada vozilo naiđe na neravan teren.

Pogledajte još