Moje bajkovito iskustvo: Austrija koja me je opčinila

Tako je bilo i ovog puta. Odavno sam prestala da robujem navici da moram da putujem u društvu. To valjda ide sa godinama. Shvatimo da savršeni momenti naprosto ne postoje i grabimo od života one lepe trenutke za nezaborav, pa makar to značilo da na odmor moramo da odemo sami.

Šestodnevna tura Austirjom

Avanturstičkog sam duha i volim da upoznajem nova mesta i predele ali ono čime se vodim kada biram turističku agenciju kojoj ću da poklonim poverenje su, pre svega sigurnost i pouzdanost. Prijateljica mi je preporučila turstičku agenciju Byzantine.

(old_image)

Kako je ona jedna od onih zahtevnijih turista i njene kriterijume nije lako zadovoljiti, odlučila sam da je poslušam.

Na put smo krenuli u kasnim popodnevim časovima mini kombijem koji je bio toliko udoban da sam dobar deo vožnje prespavala. Često sam posle višečasovnog sedenja u autobusu slomljena, ali sada sam odmorna i čila mogla da se prepustim dugoočekivanom odmoru.

Wolfgangsee

Jezero koje godišnje obiđu milioni turista, čuva dragocenost kao što je kuća u kojoj je rođena majka jednog od najcenjenijih kompozitora svih vremena – Volfganga Amadeusa Mocarta. Strahopoštovanje i ponos je ono što svi osećaju kada kroče u ovo zdanje koje se nalazi u starom jezgru St. Gilgena. Uskim uličicama koje podsećaju na primorske obišli smo i crkvu sv. Egidija sve do glavnog trga sa fontanom. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak su savršeno uređena dvorišta koja krase ljupki kipovi patuljaka. Sve izgleda čarobno i nestvarno. Neko vreme proveli smo i u gradiću St. Wolfgang koji se nalazi na samoj obali jezera. Prošetali smo do trga Kirchen I uživali u razgledanju bogato ukrašene crkve s Pacherovim oltarom koja je jedna od najlepših crkava na području austrijskih jezera.

(old_image)

Zell am See

Na red je došlo jedno od značajnijih turističkih i skijaških odredišta u Austriji koje je smešteno u pokrajini Salzburg. Ono što je bio moj prvi utisak su prijatna klima i izuzetno čist vazduh koji je melem za pluća. Preko 40 sportskih aktivnosti se nalaze na raspolaganju turistima: od svih vrsta skijanja, preko klizanja i pešačenja do jahanja, planinarenja i ekstremnih sportova. Poseban doživljaj pruža kupanje, jedrenje i ronjenje u ledničkom Zell am See jezeru, koje je jedno od najčistijih na svetu. Tu su i brojni restorani, kafići i vinski podrumi koji se nalaze u pešačkoj zoni, u istorijskom jezgru grada. Zell am See je mesto i za odmor i relaksaciju, u njemu vam nikada ne može biti dosadno, bez obzira na interesovanja.

(old_image)

Worthersee

Naše putešestvije se nastavilo do najpoznatijeg i najposećenijeg austrijskog jezera koje se nalazi u centralnom delu Koruške. Ono po čemu je ovaj predeo prepoznatljiv je aristokratski duh koji je široko prisutan. Turistički vodič nam je otkrio da razlog za to datira iz 19. veka kada je izgradnja južne austrijske železnice u 19. veku pretvorila ovo jezero u ekskluzivno letnje odmaralište za plemstvo iz Beča. Čista voda transparentno plavo-zelene boje i prijatna mediteranska klima čine da ovo jezero leti bude popularna destinacija za mnoge posetioce iz Austrije, Nemačke i Holandije. Gastronomski doživljaj i ljubaznost osoblja učinili su da se na jezeru Woertnersee osetim kraljevski i uvrstim ga u listu mesta koju ću sigurno ponovo posetiti.

(old_image)

Iako sam u Beču bila nebrojeno puta, uvek me iznova fascinira taj savršeni mir i nedostatak tenizije, što je potpuno netipično za milionski grad. Čuvena Bečka opera, prava poslastica za svakog autentičnog ljubitelja kulture, fascinatni Šenbrun, nezaobilazna Saher torta i prepoznatljive Mocart kugle su četiri stvari koje prosto morate da iskusite u ovom carskom gradu. Obišli smo i brojne znamenitosti Salzbura. Dvorci Festung Hohensalzburg i Mirabel i predivna barokna, Salzburška katedrala iz 17. veka, posvećena sv. Rupertu su mesta koja nikako ne smete propustiti da posetite.

Kraj putovanja bio je rezervisan za šoping u Gracu. Grad za koji znalci kažu da predstavlja tipičnu Austriju gostoljubivo nas je dočekao i učinio naše putovanje potpunim.

Pogledajte još