PAD HELIKOPTERA: Na ova pitanja Srbija još čeka odgovore

"Izveštaj je prepun kontradiktornosti, mnogi njegovi elementi ne mogu da proizvedu ozbiljnije preispitivanje događaja. S druge strane, u njemu se konstatuju ozbiljni proceduralni propusti: pogledajte samo koliko proizvoljnosti ima u organizaciji tog leta... Na kraju krajeva: ako vam profesionalci iz MUP-a kažu da je zadatak u tim uslovima nemoguće izvršiti - zbog čega insistirate na uključivanju vojske?" pita se vojni analitičar Aleksandar Radić, i izražava sumnju da će pozadina dešavanja te kobne noći ikada postati poznata javnosti.

U najdramatičnijem delu izveštaja vidimo da pilot Mehić triput traži da se ispoštuje plan letenja i pokuša sa sletanjem na helidrom VMA, ili na alternativni aerodrom u Batajnici, ali kontrola leta uporno zahteva sletanje na aerodrom “Nikola Tesla”, gde je organizovan prihvat deteta. To sletanje završilo se tragično: komisija u izveštaju savetuje da se utvrdi i odgovornost kontrole leta.

Na ova pitanja i dalje čekamo odgovore:

1. Zašto nije ispoštovana standardna operativna procedura za ovaj tip akcije?

2. Zbog čega ne postoji audio snimak komunikacije na liniji ministar-general-pilot?

3. Da li su i od koga general Predrag Bandić i pilot Omer Mehić trpeli pritiske?

4. Kakav je bio meteo-izveštaj u trenutku poletanja i sletanja helikoptera?

5. Zbog čega pilot nije tražio meteo izveštaj u trenutku poletanja?

6. Zbog čega celokupna posada helikoptera nije bila u bazi u Batajnici u trenutku primanja naređenja za akciju? Da li su pojedinci iz posade konzumirali alkohol pre leta?

7. Zbog čega je za akciju angažovan kopilot Milovan Đukarić, iako je imao četvrti stepen obuke?

8. Da li je Omer Mehić bio u trenaži za ovu vrstu leta?

9. Zbog čega se insistiralo na sletanju na aerodrom “Nikola Tesla”, uprkos planu leta i želji pilota?

10. Ko je naredio kontroli letenja da helikopter usmeri na aerodrom?

Na veliki broj pitanja odgovore bi mogla da pruži obimna dokumentacija koja se nalazi u prilozima Izveštaja o padu helikoptera. Na sajtu ministarstva odbrane se kaže da će “prilozi oba izveštaja biti objavljivani sukcesivno, kako budu pripremani u elektronskom obliku”.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još