Čeka nas veliki posao pred OI

LONDON, 19. oktobra 2009. (Beta-AP) - Rio de Žaneiro se nalazi pred važnom bitkom da reši bezbednosne probleme uoči organizacije letnjih Olimpijskih igara 2016. godine, izjavio je gradonačelnik brazilske metropole Eduardo Paeš.

Koliko je veliki problem bezbednosti u gradu govori i najnoviji podatak da je samo tokom prošlog vikenda u Riju ubijeno 14 osoba.

"Nikada nismo sakrivali probleme koje imamo, uvek smo otvoreno razgovarali o svemu. Pred nama je veliki posao i dug put, o čemu najbolje svedoči ono što se dogodilo prošlog vikenda", rekao je Paeš.

Veliki problem u Riju su sukobi uličnih bandi, a poslednji se desio u subotu, na mestu koje je samo osam kilometara udaljeno od pojedinih objekata na kojima će se održati olimpijska takmičenja.

Tokom subotnjeg obračuna bandi, nekoliko metaka završilo je i u policijskom helikopteru, koji se nedugo zatim srušio na obližnji fudbalski teren, a poginula su dva policajca.

"Sigurni smo da ćemo na najbolji način organizovati OI, a da će Rio do tada biti mirno i sigurno mesto za sve građane. Svakog dana brinemo za bezbednost građana i turista i čini mi se da se vidi napredak", dodao je Paeš.

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kreg Ridi rekao je da ne bi trebalo preuveličavati problem uličnih bandi u Riju.

"Rio je veliki grad. Duboko žalim zbog onoga što se desilo prošlog vikenda, ali to je ništa naspram toga što se desilo u Londonu 2005. godine", podsetio je on.

Dan nakon što je London dobio organizaciju OI 2012. godine, četvorica bombaša samoubica su usmrtila 52 osobe u glavnom gradu Velike Britanije.

Pogledajte još