Sedam iznenađujućih znakova koji vam govore da ste bolesni

No, ako nešto pođe po zlu, mogu se javiti problemi i tegobe na neočekivanim mestima.

1. Kvržice ispod kože

Čvrste kvržice ispod kože mogu biti prvi znak razvoja reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Dermatology. Ove kvržice čini tkivo koje može da narasti do veličine oraha i obično se pojavljuje blizu zglobova: najčešće u rukama i laktovima.

2. Beli tragovi na noktima

Ako su lepotu vaših noktiju narušili sićušni beli tragovi, koji podsećaju na površinu leda koja je sastrugana, to bi mogao biti znak psorijaze – hronične kožne bolesti. Iznenađujuće, ovakvi simptomi na noktima se javljaju između 80 i 90 posto pacijenata sa psorijazom, tvrde naučnici koji su svoje otkriće objavili u časopisu Dermatology Research and Practice. Štaviše, mnogima će se prvo pojaviti ovi simptomi na noktima, a tek onda problemi s kožom.

3. Štucavica koja ne prestaje
Ako ne možete da prestate sa štucanjem 48 sati ili duže, moguće je da je reč o raku pluća ili jednjaka, utvrdili su kineski istraživači, no takođe bi to mogao biti znak moždanog udara.

4. Hladno vam je?
Ako ste neprestano zimogrozni i svako malo se naježite, nazavisno od godišnjeg doba, proverite rad svoje štitne žlezde. Česti osećaj hladnoće može biti znak smanjenog rada ove žlezde, tvrde istraživači Univerziteta Južnog Illinoisa.

5. Žudite za kockicama leda
Želja za ledom u piću sasvim je razumljiva u toku vrućih dana, no ako imate neodoljivu želju za ledom, to bi mogao biti znak nedostatka gvožđa u organizmu. Naravno, moguće je da je i poremećaj u ishrani

6. Kleptomanija

Novoprobuđena želja za krađom (obično sitnica poput paketića žvaka ili komada šminke) može biti znak ranog nastupa određenog oblika demencije, naime, ovaj oblik senilnosti utiče na područje mozga koje pomaže u prepoznavanju društvene norme.

7. Prošaran jezik
Ako su se na vašem jeziku pojavile bele mrlje nepravilnog oblika, moguće je posredi celijačna bolest – autoimuni poremećaj zbog kojeg telo samo sebe napada ako konzumirate gluten. Ako takođe imate proliv, povraćate, umorni ste ili naglo gubite na težini, nemojte zanemariti ove simptome

Pogledajte još