Narodno pozorište: Tasovac mora da ode!

Saopštenja vam prenosimo u celosti:

"Narodno pozorište u Beogradu sa žaljenjem obaveštava širu javnost, svoju publiku, zaposlene u kući i honorarne saradnike, da je zbog nemara, nerada i nezaiteresovanosti resornog Ministarstva kulture i informisanja, primorano da otkaže dve baletske predstave, "Sliku Dorijana Greja" u ponedeljak, 6. aprila i "Žizelu" u utorak, 7. aprila.

Naime, iako je repertoarom, obavezama i najzad kalendarski Narodno pozorište uveliko ušlo u drugi kvartal tekuće godine, do danas, znači više od tri meseca, Ministarstvo kulture nije našlo za shodno da sa ovom svojom najvećom i najsloženijom institucijom potpiše godišnji ugovor o finansiranju, bez kojeg je nemoguće preneti u budžetu opredeljena sredstva za rad kuće.
I pored toga što je pozorište sve svoje prethodne pravno - finansijske obaveze blagovremeno obavilo, svu potrebnu dokumentaciju na vreme dostavilo, više puta urgiralo i najavljivalo moguće probleme u delatnosti, do današnjeg dana bilo kakva reakcija iz Ministarstva je izostala.

Najzad, s obzirom da se radi o identičnoj situaciji u kojoj se pozorište nalazilo i prošle godine, postavlja se ozbiljno pitanje kompetentnosti ili loše namere Ministarstva prema publici, zaposlenima i nadasve honorarnim saradnicima Narodnog pozorišta, kojima je ovim činom ne samo onemogućeno pravo na rad i zaradu, nego i ugrožena osnovna egzistencija.
Narodno pozorište će sa svoje strane učiniti sve što može i što čini od početka tekuće godine, kako bi sačuvalo repertoar u najavljenom obliku, koristeći sopstvene prihode i druge dostupne finansijske izvore.

Koristimo priliku da se vernoj publici zahvalimo na razumevanju i podršci a saradnicima na strpljenju i iskazanoj vernosti svojoj kući i svojoj umetnosti."

Pogledajte još