Nova sezona balova u Beču

Bečka privredna komora sprovela je anketu na temu predstojeće balske sezone 2009/2010. godine i ustanovila da austrijska prestonica može da očekuje oko 15.000 posetilaca više od prethodne godine. Balska sezona počeće Carskim balom u palati Hofburg 31. 12. 2009. godine i trajaće do kraja marta.

Ukupno 315.000 posetilaca balova, koliko se sledeće sezone očekuje, moći će da poseti jedan ili više tematski balova: Bal cveća, Oficirski bal, Farmaceutski bal, Bal pravnika, Bal bonbona i brojni drugi. Svaki posetilac u proseku potroši za ulaznicu na bal oko 215 evra.

Rezultati studije pokazali su da parovi ne planiraju da idu na više balova, kao što je to ranije bio slučaj, ali zato je više zainteresovanih koji žele da posete neki od balova u Beču. To za gastronome znači da će se konzumirati više hrane i rezervisati više stolova.

Bečka privredna komora očekuje samo od prodaje karata, rezervacije stolova i konzumacije prihod od 33 miliona evra. To je plus od 4,5 miliona evra u poređenju sa 28,5 miliona evra od prošle sezone.

Izdaci za frizera i kozmetičara povećaće se prema anketi sa 7,5 na osam miliona evra, a kada je reč o garderobi, planirani su izdaci od 18 miliona evra, što je manje od prošle sezone kada je potrošeno 22,5 miliona evra.

Takođe i juveliri očekuju blagi pad prihoda, samo 25 odsto posetilaca balova želi da kupi nov nakit, dok ih je prošle godine bilo čak 45 odsto. Rezultati istraživanja pokazali su da ima manje zainteresovanih za profesionalnu pripremu u plesnim školama. Dok se za sledeću sezonu samo pet odsto posetilaca priprema uzimajući časove plesa, prošle godine je zainteresovanih bilo deset odsto. 

(Compress)
BEČ, 19. oktobra 2009.

Pogledajte još