JEDITE BEZGREŠNO: Nastavite sa dijetom i za vreme Uskrsa

1. Jedite crnu čokoladu

Čokoladni zec i čokoladna jaja su nezaobilazna uskršnja poslastica. Ali ovi slatkiši napravljeni od crne čokolade ne samo što imaju jaču aromu od obične čokolade, već su i zdraviji. Crna čokolada je izvor polifenola koji pozitivno utiču za zdravlje i dobru formu.

(old_image)

2. Uživajte u vrućem hlebu - ali umereno

Obično je pravljen od belog brašna i prerađenih šećera, što ga čini nepoželjnim za održavanje kilaže. Ali ne morate ga eliminisati iz dijete u potpunosti. Ako ste skloni ugađanju sebi uživajte u vrućoj lepinji bez osećaja krivice. Samo povedite računa o količini. Možete čak samostalno praviti hleb, sa integralnim brašnom i minimalnim dodatkom šećera.

(old_image)

3. Budite aktivni

Uskršnji praznici su idealan period da se posvetite vežbanju. Višak slobodnog vremena iskoristite da sagorite suvišne kalorije. Izaberite aktivnosti koje pokreću glavne grupe mišića u vašem telu, kao što su brzo hodanje, džogiranje, vožnja bicikla ili plivanje, i posvetite im se duže nego inače. Vežbe u teretani takođe će održati vaš metabolizam aktivnim.

(old_image)

4. "Proslavljajte" u malim količinama

Tokom porodičnihi prazničnih okupljanja trudite se da pripazite na unos alkohola. On sa sobom nosi kalorije, povećava apetit i dovodi do mamurluka narednog dana. Postavite sebi limit od jednog ili dva alkoholna pića, između kojih ćete popiti po čašu vode. Najbolje je da to budu pića sa manjim procentom alkohola, kao što su svetla piva ili špricer. Odolite grickalicama koje se obično služe uz alkohol i koje su tu da vas namame, poput čipsa i krekera.

(old_image)


5. Jedite morske plodove

Većina ljudi uoči Uskrsa posti i ne jede crveno meso, barem na Veliki petak. To je odličan trenutak da se hranite svežom ribom i morskim plodovima. Sva morska hrana je bogata proteinima i zdravim omega 3 kiselinama, a posebno losos, skuša i sardina. Istraživanja su pokazala da morska hrana povlači i manju telesnu masu, manji struk i kukove. Jedite je sa grilovanim povrćem i svežom salatom, a izbegavajte prženi krompir i kalorične soseve i umake.

(old_image)

Priredila: J.K.

Pogledajte još